Belföld

Mobillal az erőszak ellen

mobiltelefon, fiú (telefon, )
mobiltelefon, fiú (telefon, )

Ha a gyereket bántják vagy veszélyben van, egy új szolgáltatás segítségével, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS-koordinátáit.

Az UNICEF Magyar Bizottság a világon elsőként fejlesztett ki egy olyan mobiltelefonos alkalmazást, ami erőszakhelyzetben azonnali segítséget nyújt a gyerekeknek. Emellett tanácsot kérhet azzal kapcsolatban is, mit mondjon vagy mit tegyen, ha például kiközösítik, fenyegetik, kihasználják, zsarolják, legyen az családtag, osztálytárs, tanár vagy idegen – mondta Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogásza a sajtótájékoztatón. Hozzátette, ma Magyarországon minden tizedik gyermek veszélyben él az őt érő erőszak miatt. Minden második gyermek belekeveredett már verekedésbe az iskolájában. Minden hónapban belehal három gyerek az őt ért bántalmazásba.

GPS

A bajbajutottak hívhatják a gyereksegélyt is, a 116-111-et vagy a 112-t, de a fogyatékkal élőkre is gondolva sms-t és e-mailt is lehet küldeni. Egy megadott bizalmast: barátnőt, szülőt, tanárt is hívni lehet, illetve megadhatják a GPS-koordinátáikat is, ha eltévednének vagy elrabolnák őket. Az egyik funkció segítségével a képernyőt is elhalványíthatják, ezzel megelőzve, hogy a bántalmazó felfedje, mire készül a gyermek.

D. Tóth Kriszta, a bizottság támogatója és leendő munkatársa a sajtótájékoztatón azt mondta, anyaként arra törekszik, hogy gyermeke tudja használni a digitális dolgokat, hiszen a mai világban ez szinte alapkövetelmény. Bár a műsorvezető a most nyolcéves gyermekének még nem vett saját készüléket, és 14 éves koráig nem is tervezi azt, azért szeretné, hogy az új alkalmazással ő is megbarátkozzon. D. Tóth kiemelte, a legnagyobb ajándék egy anya életében a nyugalom, annak az érzése, hogy a gyermeke biztonságban van.

A HelpAPP alkalmazás egyelőre a Windows alapú telefonokra tölthető le ingyen, de szeptembertől már Android és IOS alapú készülékeken is elérhető lesz. Az alábbi linkre kattintva bárki regisztrálhatja magát, hogy az applikáció újdonságairól időben értesítést kapjon: www.unicef.hu/helpapp.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik