Belföld

Magyar katonasírokat tettek rendbe Fehérváron

A honvédelem napja alkalmából hivatásos katonák és több civil szervezet részvételével a világháborúkban elesett magyar katonák sírhelyeit tették rendbe Székesfehérváron a Hosszú temetőben csütörtökön.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Katona- és hadisírok gondozása elnevezésű rendezvény kapcsán emlékeztetett arra, hogy május a honvédelem és a honvédség hónapja. Fontosnak nevezte, hogy ebben az időszakban ne csak koszorúzással emlékezzenek a háborúkban hősi halált halt magyar katonákra, hanem a sírok takarításával, helyreállításával is-írja az MTI.

Jobbágy Antal nyugállományú ezredes hangsúlyozta: Székesfehérváron mintegy ötezer, az első vagy a második világháborúban elesett katona nyugszik, ezer magyar, 2300 német és 1700 szovjet-orosz.

A sírgondozásban az államtitkár mellett részt vett a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsoksága, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Fejér megyei szervezete, a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint számos fehérvári diák is. A résztvevők a sírok rendbetétele után egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket a hősi halált halt katonák emléke előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik