Belföld

Bírság helyett fizetéscsökkentés a politikusoknak

országgyűlés (ingyenes, parlament, országgyűlés, )
országgyűlés (ingyenes, parlament, országgyűlés, )

Az Országgyűlés tekintélyét sértő képviselőket akarják keményebben büntetni.

A parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke javasolja, hogy pénzbírság helyett a tiszteletdíját csökkentsék a tiszteletlen politikusoknak. Rubovszky György az országgyűlési törvényen változtató indítványát csütörtökön nyújtotta be a Háznak. A kormánypárti politikus a kezdeményezéséhez csak annyi indoklást fűzött, hogy rendezni kívánja „a fegyelmi jogkör gyakorlásával összefüggő intézkedések hatályosulásának egyes kérdéseit”.

A parlament március végén élt először a bírság lehetőségével az ezt megalapozó országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor Kövér László házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.


Fotó: MTI / Földi Imre

Májusban összesen 235 ezer forint pénzbírságot szabott ki a parlament Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független képviselőkre, amiért „Loptok, csaltok, hazudtok!” feliratú táblát vittek az ülésterembe és állítottak fel a kormánypárti padsorokkal szemben, a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul.

A trafiktörvény módosításának keddi határozathozatala után a PM két másik képviselője, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka vitt az ülésterem közepére egy táblát, amin „Itt Nemzeti Dohánymaffia működik” felirat volt olvasható. Az ülést vezető Latorcai János arra hívta fel a figyelmüket, hogy magatartásuk súlyosan sérti az Országgyűlés tekintélyét, ezért szankcióval sújthatják őket.

A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot – így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő kifejezést használnak.

Rubovszky György másik javaslata ötperces időkeretben tenné lehetővé a felszólalást azoknak a képviselőknek, akiknek mentelmi ügye a plenáris ülés elé kerül. Jelenleg sem a házszabály, sem az országgyűlési törvény nem rendelkezik ilyen időkeretről – az érintett képviselők így a szokásjog szerint a vitákban megszokott legfeljebb 15 perces időkeretben fejthetik álláspontjukat. A módosítás után éppúgy öt percük lenne erre, mint az ügyet ismertető bizottsági előadónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik