Belföld

Geszti: a celeblét csillogása illúzió

Geszti Péter (Geszti Péter)
Geszti Péter (Geszti Péter)

Celebek helyett a környezetünkben lévő példaképekre kell figyelni. Ezt szeretné elérni a Médiaunió Alapítvány idei kampányával.

A gyerekek felnőttkori személyiségének, karakterének, értékeinek és világképének kialakulását alapvetően három nagy szocializációs forrás befolyásolhatja: a család, az iskola, illetve a médián keresztül megkapott tapasztalat, tudás és értékrendszer.

Nem mindegy tehát, kik vesznek körül bennünket. De vajon kizárólag a híres emberekből válhat jó példa, vagy akár a sarki fűszeres Marika néniből is lehet ideál?

Geszti Péter, Szili Nóra és Rudolf Péter őszintén vallott példaképeiről.

Celebek helyett hétköznapi emberek

Geszti Péter a Hír24-nek azt mondta, legalább 15-20 olyan embert tudna felsorolni, akik meghatározó szerepet töltöttek be az életében. Egykori tanárai például soha nem engedték el a kezét, és folyamatosan egyengették az útját, miután meglátták benne a tenni akarást.

„Ellenségképből már elég sok van, és példaképből kevés. Egy olyan társadalomban, mint amilyen a miénk – jelen pillanatban nagyon frusztrált és bezárkózó –, nagyon fontos, hogy a média olyan hétköznapi embereket mutasson be, akiben ott van az érték, a példakép. Rengetek ember él, akire felnézhetünk.”

Az X-Faktor mestere szerint hibát követünk el, ha hírességek közül választunk példaképet, ugyanis – mint fogalmazott – a celeblét sokszor teljesítmény nélküli sikerrel és hírnévvel jár együtt. Ez pedig azt az illúziót keltheti a fiatalabb generációban, hogy elég csupán bekerülniük egy valóságshow-ba, és máris híresek és gazdagok lesznek. Geszti úgy látja, egyáltalán nem létezik az a fajta csillogás, amit kifelé közvetít például a tévé vagy a bulvársajtó.


Fotó: Neményi Márton

Szülői példakép

Szili Nóra műsorvezető édesanyját említette példaképként, aki erős, okos, szép és mindent megtestesít számára abból, amit a jó emberekről gondol. Két kamaszt nevelve ő is abban bízik, hogy bizonyos mintákat, viselkedési formákat elsajátítanak tőle a gyermekei.

„Sokan irigylik a sztárok életét, de csak a már elért sikert látják, az odavezető utat nem. Honnét tudhatná valaki, hogy mennyi munka van mögötte, amíg azt maga is meg nem tapasztalta?” – kérdezte Szili Nóra.

Rudolf Péter Jászai Mari-díjas színésznek is a szülei a példaképei, hiszen ők tanították meg a jó és a rossz közötti különbségre. Azt vallja, akinek nincs példaképe, nincs előtte olyan ember, embercsoport, akihez viszonyítaná magát, az nagy bajban van.

A színész azokat az embereket kedveli, akik össze tudják egyeztetni az ambíciójukat a közösség értékeivel. Szívesen emlékszik vissza váci iskolájára, ahol a testnevelőtanár azért kelt fel télen hajnalban, hogy körbelocsolja a gyerekeknek az udvart, így reggel rögtönzött korcsolyapálya várta a diákokat.

Negatív a közhangulat

A Médiaunió Alapítvány kuratóriuma minden évben azt mérlegeli, milyen a közhangulat az országban. Ebben az évben azt látták, hogy nagyon negatív, ezért szeretnének pozitív példákat mutatni. A kampánnyal tehát az a céljuk, hogy vegyük észre a körülöttünk lévő pozitív értékeket, és ez mérhető különbséget eredményezzen a magyar társadalom hangulatában.

A kampányfilm május 28-tól lesz látható a csatornákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik