Belföld

Szeged legújabb díszpolgára orvosi könyvet fogadott örökbe

Somogyi Könyvtár (Somogyi Könyvtár)
Somogyi Könyvtár (Somogyi Könyvtár)

Legyen maradandó a Differenciáldiagnosztikai kalauz, ismerjék a jelen szegedi orvosainak tudását akár 300 év múlva is - mondta Baradnay Gyula, Szeged díszpolgára, miután örökbe fogadta a Somogyi Könyvtár egy könyvét.

Tette ezt ellentétben díszpolgár elődeivel, akik többségükben archaikus kötetek „nevelőszülői” lettek. Az ötödik kiadását is megért kötet az orvosok zsebkönyve –indokolta döntését a címzetes egyetemi tanár.

Baradnay professzor döntésének köszönhetően került be a Somogyi Könyvtár kötetei közé a Differenciáldiagnosztikai kalauz, eddig nem volt a polcon. Így viszont az egyik szerkesztő, Szarvas Ferenc professzor, aki kisegítette a könyvtárnokokat, még dedikálta is a kötetet. Baradnay szerint, ha a Dömötör torony kőbáránya túlélt 800 évet, pár százat, ha vigyáznak rá, ez a könyv is kibír.

Szegedi Díszpolgár

Baradnay Gyula több mint 60 évvel ezelőtt Miskolcról jött Szegedre. A kötődés szülővárosához örök, de nyugodni mégis szegedi földben szeretne. Még szívesen emlékezik vissza az egyetemi évek alatt Stefánián tett sétáira, amikor a Hungáriában még húzták a cigányok, már akkor tudta, hogy Szeged lesz az ő városa. Százszázalékosan szegedivé vált. Azt csak remélni merte, hogy egyszer elnyeri a legnagyobb szegedi kitüntetést.

Gyors siker, gyors kudarc

A sebészetet a személyisége miatt választotta: gyors sikerek, gyors kudarcok. Mindegyik napokon belül jelentkezik egy-egy műtét után. Azt még 60 év alatt sem tudta megszokni, hogy időnként a halállal is szembe kell nézni. Ez a legnehezebb.

Nem hisz a technika mindenhatóságában

Bunsen-égő a fertőtlenítéshez, horgász damil az operációnál – voltak nagyon szegény és nehéz időszakok. A modern technológiákkal nagyot lépet előre a sebészet is, de nem szabad megfeledkezni a gyártók motiváltságáról sem. Nem biztos, hogy jobb a drágább.

Munka mánia

A professzor még ma is másnaponta bejár, a régi nevén, kettes kórházba. Vannak kötelezettségei is(különböző testületeknél tölt be posztokat), de kikérik szakmai véleményét betegek és kollégái is.

Szlavkovics Rita

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik