Belföld

Ökumenikus kápolna épül Ópusztaszeren

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ópusztaszer, ópusztaszeri nemzeti történeti emlékpark, )
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ópusztaszer, ópusztaszeri nemzeti történeti emlékpark, )

A beruházás Csongrád és a szomszédos romániai Temes megyében kialakítandó zarándokútvonal részeként valósul meg – jelentette be Kertész Péter, a park igazgatója.

A szakember a terveket bemutató tájékoztatón elmondta, már az 1970-es, 80-as években tervezték ökumenikus imahely kialakítását a skanzenben. Végül 2010-ben a Csongrád Megyei Önkormányzat kezdeményezte a megvalósítást.

A skanzenben 2014 nyarára a térség történetétől elválaszthatatlan őrgrófi család, a Pallaviciniek 1850-ben emelt ányási kápolnája és síremléke születik újjá. Az egykoron a Csongrád megyei Ányáson felépített kripta-kápolnát a második világháború után feldúlták, az ötvenes években pedig düledező falait is lebontották.

A Bécsben készült eredeti tervek alapján épülő kápolna eredeti feladatát is betölti majd, keresztelőket és esküvőket, hétvégenként pedig ökumenikus szertartásokat tartanak majd benne – közölte az igazgató.

Sánta János projektmenedzser elmondta, a kápolna a Temes és Csongrád megyében megvalósuló zarándokút részeként születhet újjá. Az 1,4 millió eurós (410 millió forint) projekt része Csongrád megyében a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Dóm téri portáljának korszerűsítése, a nagylaki templom építésének befejezése, a domaszéki Zöldfás Lelkigyakorlatos Ház felújítása, valamint Mórahalmon egy ökumenikus szabadtéri kápolna kialakítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik