Belföld

Megújul a Széna tér: a Denso 23 millió forintot adományozott

Huszonhárom millió forintot adományoz Székesfehérvár Önkormányzatának a DENSO Gyártó Magyarország Kft. társadalmi felelősségvállalási programjának keretében, a Széna tér méltó felújítására.

A cég ezzel csatlakozik a Szent István Emlékévhez, mellyel egy fontos közösségi tér újulhat meg és tovább nő a zöldfelületek aránya a városban. Kedden reggel Yamaguchi Shinsuke elnök és dr. Cser-Palkovics András a helyszínen jelentette be a felajánlást. A munkálatok még ezen a héten megkezdődnek, hogy mielőbb megvalósuljon a teljes felújítás, a környéken élő közösségek és tanulók kikapcsolódását segítő térkialakítás.

Székesfehérvár Önkormányzata a helyi közösségek erősítésére és a város történelmi és mai szerepének kiemelésére hirdette meg a Szent István Emlékévet. A méltó programsorozat kialakítása mellett fontos cél volt, hogy olyan fejlesztések is megvalósuljanak 2013-ban, amelyek a városképet javítják, növelik a zöldfelületeket és egy-egy városrész közösségét szolgálják.

A Széna tér megújulását bejelentő sajtótájékoztató a Széna Téri Általános Iskola 5. B osztályos diákjainak műsorával, a régi idők tornáját bemutató gyakorlatsorral indult. Ezt követően esett szó az induló beruházásról.  

“A Széna tér fontos helyszín a város történetében, nemcsak elhelyezkedése, hanem a Szent István évében, 1938-ban megnyitott általános iskola miatt is. A tér az elmúlt időszakban elhasználódott, a zöldfelületek megújítása mellett pedig a funkcióját is át kellett gondolnunk. Szeretnénk, ha árnyas fákkal, padokkal, általános iskolás korú gyermekeknek való játszótérrel, sportpályával a környező épülettömbökben, vagy éppen az idősek otthonában lakókat, valamint a szomszédos iskolában tanuló gyermekeket szolgálná ez a terület. Ezek az elképzelések csak úgy tudnak megvalósulni, hogy az anyagi hátterét a DENSO Gyártó Magyarország Kft. biztosítja. Szeretnék köszönetet mondani a cégnek, hogy ilyen fontos küldetésnek tartják a helyi közösségek támogatását és hogy társadalmi felelősségvállalási programjuk keretében éppen ezt a nemes, sokak pihenését, egészségmegőrzését szolgáló cél megvalósítását segítik!” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester.

„A DENSO immáron 15. éve folytat termelő tevékenységet Székesfehérváron, azóta igyekszünk szerepet vállalni a város életében is. Jelenleg 4500 dolgozónk van; többségük Székesfehérváron, vagy környékén él. Fontos tehát, hogy milyen környezetből indulnak munkába, és hol töltik szabadidejüket. Örülök, hogy társadalmi felelősségvállalási programunk keretében egy ilyen szép és sokak által használt közösségi tér, a Széna tér felújítását segíthetjük az idei ünnepi esztendőben. Rövid történetünk során folyamatosan azt érezzük, hogy felelősségünk van a város életében. Remélem, még hosszú évtizedeken át tudjuk segíteni Székesfehérvár fejlődését.” – fogalmazott Yamaguchi Shinsuke, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. elnöke.

Ezt követően egy ünnepélyes kézfogással át is adták a területet a munkálatok elvégzésére Bozai Istvánnak, hiszen a Széna teret Székesfehérvár Városgondnoksága újítja fel.

„Szép feladatot kaptunk, hiszen mi alakíthatjuk ki ennek a fontos közösségi térnek az új arculatát. Térkő járdát építünk ki, kijavítjuk az iskolához felvezető lépcsőt, és ahol szükséges, pótoljuk a növényzetet is. A Mítosz című szobrot is levesszük helyéről, restauráltatjuk, majd visszahelyezzük. Kialakításra kerül egy olyan játszótér, amely az általános iskolás korosztály számára alkalmas, valamint labdafogó háló kerül a focikapuk mögé is, így még jobban használható lesz a sportpálya. A felnőttekre gondolva pedig 10 padot helyezünk ki a murvás területre, valamint 3500 négyzetmétert be is füvesítünk. A park rendjének megóvását pedig a kihelyezésre kerülő szeméttartókkal szeretnénk biztosítani.” – ismertette az elkövetkező időszakban elvégzendő feladatokat Bozai István városgondnok.

A felújítás már a héten elkezdődik, a munkálatokkal augusztus közepére szeretnének elkészülni, hogy mielőbb szolgálja a környékben élő közösségek kikapcsolódását a megújult Széna tér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik