Belföld

Száznál is több színvonalas mű a Szegedi Nyári Tárlaton

24.hu
24.hu

2013. 05. 20. 10:38

Rekodszámú műből válogatottak és zsűriztek a döntnökök a július elejéig, a REÖK palotában látható tárlaton.

A szecessziós palota két szintjén, tizennégy teremben berendezett tárlaton mintegy másfélszáz kortárs alkotás látható július 7-ig.

Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, hogy az idei nyári tárlatra rekordszámú, mintegy 730 alkotás érkezett, ezek közül válogatta ki a zsűri azt a másfél száz művet, melyet a Reök-palotában hét hétig láthat a közönség.

A szakember szerint a kiemelkedő érdeklődés annak köszönhető, hogy az országos tárlatok száma megfogyatkozott, igazán nagy presztízsű kiállítás pedig csak kettő maradt, mindkettő a Dél-Alföldön: a Szegedi Nyári Tárlat és a Vásárhelyi Őszi Tárlat. Míg a hódmezővásárhelyi kiállítás az alföldi realizmusból kiindulva a realista irányzatok legfontosabb bemutatkozási színterévé vált, Szegeden nincsen semmiféle stiláris preferencia, a válogatásnál kizárólag a minőség számít.

A szecessziós palota két szintjén, tizennégy teremben berendezett tárlat izgalmas barangolásra csábítja a látogatókat az elmúlt két évben született hazai festmények, grafikák és kisplasztikák között. Az egyik teremben geometrikus pontossággal megalkotott művek sorakoznak, a következőben nonfiguratív, expresszív, gesztuselvű alkotások, majd grafikák következnek, így az érdeklődők átfogó, hiteles, stilárisan sokszínű képet kaphatnak a kortárs magyar képzőművészeti alkotásokról – fogalmazott a kiállítóhely művészeti vezetője.

Nátyi Róbert fontosnak tartja, hogy a tárlat egyre népszerűbb a fiatal pályakezdő alkotók között, így a már elismerést és hírnevet szerzett alkotók – Nádler István, Szüts Miklós, Csurka Eszter, Vojnich Erzsébet, efZámbó István, Aknay János, Dréher János, Atlasz Gábor, Gáll Ádám vagy Gerle Margit – mellett ők is bemutatkoznak a Reök-palotában.

Kótai Tamás lett a fődíjas

Kótai Tamás Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész kapta a 37. Szegedi Nyári Tárlat érmét és a város díját. Az elismeréseket a képzőművészeti seregszemle megnyitóján adták át. A zsűri különdíjjal ismerte el Széri-Varga Géza, Rabóczky Judit Rita szobrászművészek, Varga Patrícia Minerva, László Dániel, Henn László András és Kovács János Zoltán festőművészek munkáját. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.