Belföld

Okostelefon segít a gyereknek, ha baj van

Az Unicef rukkol elő hamarosan tiniknek szánt tanácsokkal.

Kapcsolódó cikkek

Mivel a gyerekek többségének van okostelefonja, azokon keresztül próbál segíteni a nemzetközi gyereksegély szolgálat magyar szervezete. A bántalmazott gyermekeknek kifejlesztett alkalmazást gyereknapra adják majd ki, de Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatója a HÍR24-nek előzetesen annyit elárult, hogy minden speciális bántalmazásra kaphatnak majd tanácsot a gyerekek. Például arra, mit kell mondaniuk, ha valaki túl közel áll hozzájuk a buszon. Ilyen esetben a telefon azt javasolja majd: “hangosan mondd, hogy kérem álljon távolabb, mert ez nekem nem jó”, ha nincs változás, akkor jöhet a “szólok a sofőrnek”, majd az “akarja, hogy hívjak rendőrt?”
Ugyanígy lesznek tanácsok a csúfolódó, kiközösítő társak, az erőszakos családtagok vagy épp a megalázó tanárok ellen.
Egy gombnyomással hívhatják majd a gyereksegélyt is ( 116-111-et vagy a 116-000-t , esetleg egy megadott bizalmast: barátnőt, szülőt, tanárt. Megadhatják a GPS-koordintátáikat is, ha eltévednének, vagy elrabolnák őket.

Majdnem másfél millió gyerek van Magyarországon, a kétharmaduk testi vagy lelki terror áldozata – mondta el Gyurkó Szilvia. Az FN24-nek adott interjújában arról is beszélt, milyen felnőtt lesz azokból a gyerekekből, akiket akár szóval, akár tettel bántottak. Erről itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik