Belföld

Virágba öltözött a Belváros

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 05. 18. 11:15

A Pünkösdi Virágálom egy olyan fehérvári hagyomány, amelyet az Önkormányzat támogatásával a helyi virágkötők hoztak létre kilenc éve és szerveznek meg azóta is közösen.

A kezdeményezés célja, hogy Pünkösdre szép virágkompozíciók díszítsék a Belváros köztéri alkotásait, a jelentősebb középületek kapuit. Idén nyolc virágüzlet és két iskola kapott meghívást. Az idei év abban tért el az előzőektől, hogy az alkotók most maguk választhatták ki a feldíszíteni szánt köztéri szobrot, vagy épületet.

A Pünkösdi Virágálom pénteki megnyitóját a lila és fehér színű virágokban pompázó Szent István lovas szobor előtt tartották, ahol a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI Népzene Tanszakának diákjai Szent Istvánról szóló dalokat adtak elő. „Hagyománnyá vált, hogy e szép ünnepet virággal köszöntsük Székesfehérváron.” – kezdte megnyitóját dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Az alkotásokban, amelyek a város nevezetességeit, történelmi helyszíneit díszítik, benne van az alkotók hivatása és lelke. Azt kívánom, az időjárás tegye lehetővé, hogy minél többen láthassák ezeket a kompozíciókat. Jöjjenek el barátaikkal, családtagjaikkal, beszéljék meg mit is gondolnak egy-egy alkotásról, kinek mit jelen. Ha így lesz, akkor ismét elmondhatjuk, hogy az Emlékév eléri egyik fő célját, vagyis mind erősebb közösséggé válik Székesfehérvár.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató kiemelte: „Az emberi élet hasonlít a virághoz. Arra figyelmeztet, hogy meg kell ragadni az élet igazi értékeit, lelki értékeit is. Arra az igazságra, hogy az ember felelős a maga, a mások és az egész közösség életéért. Bármit tesz a közösségért szeretetből, önzetlenül, az megmarad.”

Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke szakmai köszöntőjében kiemelte: „Mind színeiben, mind növényi anyagában tökéletesen alkalmazkodnak ezek a virágdíszek az ünnephez. Mindamellett, hogy költségvetése és nagyon sok költsége van egy ilyen rendezvények, és ezen díszek elkészítésének,  én úgy gondolom, tiszteletre méltó és nagy dolog, hogy ezek a virágüzletek, illetve iskolák pénzt, energiát, időt nem sajnálva napokat dolgoztak azon, hogy bemutassák alkotásaikat.” Az elnök hozzátette, a színvonalas munkákról az egyesület szaklapjában is beszámolnak, és minden fórumon a szakma figyelmébe ajánlják a Pünkösdi Virágálom programot.

A megnyitót követően az érdeklődők egy történelmi sétát téve a Belvárosban, 16 helyszínen gyönyörködhettek a kompozíciókban. A profi virágkötők mellett megmutathatták ügyességüket a leendő szakemberek is. Az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény első éves virágkötői Medgyessy Ferenc: Táncosnő című szobrát öltöztették fel orchidea ruhába. A fiatalok sok ötletes megoldást használva, a színeket elegánsan összeválogatva készítették el a „virágos ruhát”.

A Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola idén első ízben kapott meghívást. Ők Géza fejedelem szobrát és a 10-es huszárok emlékművét díszítették. A gyerekek, szaktanáraik vezetésével készítették el terveiket, majd a virágkötőktől segítséget kérve, nagy gonddal és hosszas munkával helyezték el a kompozíciókat a köztéri alkotásokon.

Sok érdeklődő vállalkozott a mai különleges történelmi sétára. Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével, az alkotók beszámolóin keresztül minden állomáson megismerhették a munka folyamatát, illetve, hogy milyen virágokat, milyen technikával alkalmazva kötöttek csokorba az ügyes kezek. Az is kiderült, hogy bizony nemcsak a virágdíszek elkészítésében jártasak a virágkötők. Elmondták, hogy a 2013-as Szent István Emlékévben törekedtek arra, hogy a színek, a formák felidézzék államalapító királyunk korát. Így több helyen láthatóak a virágból alkotott koronázási ékszerek, a lila-fehér, illetve sárga-fehér színek, megjelenítve ezzel a királyi, illetve a püspöki, pápai színeket, jelképeket.

A Pünkösdi Virágálom alkotásai hétfőig tekinthetők meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.