Belföld
Szabó Gábor rektor (szabó gábor, rektor, )

Nem akar politizálni a szegedi egyetem rektora

24.hu
24.hu

2013. 05. 17. 15:22

Nyílt levélben válaszolt Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Jobbik Szegedi Ifjúsági Tagozatának négy kérdésére, melyeket Gyurcsány Ferenc látogatása kapcsán fogalmaztak meg.

Kampánykörútja során április 26án Szegedre is ellátogatott a Demokratikus Koalíció elnöke, egykori miniszterelnök Gyurcsány Ferenc. A Jobbik Szegedi Ifjúsági Tagozata nyílt levélben négy kérdést tett föl az ügy kapcsán Szabó Gábornak, a Szegedi Tudományegyetem rektorának miszerint az SZTE milyen jogszabály vagy gyakorlat alapján engedi be a politikát az egyetem falai közé.

Azt is megkérdezték, hogy tesz-e különbséget politikai pártok, formációk és azok képviselői között, az egyetem a Jobbik országgyűlési képviselőit is beengedné hivatalosan az egyetem falai közé, fogadná őket az egyetem második embere, illetve mit gondol a rektor arról a Gyurcsány Ferencről, aki volt miniszterelnökként 2006 véres rendőrterrorjában érintett volt, és ahol emiatt több fiatal egyetemistát is támadás ért, mert kiálltak szabadságvágyuk mellett?

Az egyetem vezetőjének nyílt levele az SZTE honlapján jelent meg, mely szó szerint a következőket tartalmazza:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő úr Egyetemünkön tett látogatásával kapcsolatban a sajtóhoz eljuttatott nyílt levelükben megfogalmazott kérdéseikre az alábbiakat kívánom válaszolni.

Az SZTE milyen jogszabály vagy gyakorlat alapján engedi be a politikát az egyetem falai közé?

Gyurcsány Ferenc képviselő úr jelezte, hogy élni kíván az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI: törvény 98.§ (1) és (4) bekezdésében foglalt jogaival, és konzultálni kíván a Szegedi Tudományegyetem vezetésével. A kérés teljesítését nem mérlegelhettük, de a képviselő úrnak írt válaszunkban felhívtuk a figyelmet, hogy „ … a Szegedi Tudományegyetem valamennyi politikai párt, így a Demokratikus Koalíció kommunikációs kampányától elzárkózik, az abban való részvételt határozottan visszautasítja. Ennek megfelelően a politikai pártok így a Demokratikus Koalíció képviseletében eljáró személyek számára bemutatkozási, egyeztetési lehetőséget nem kíván adni.” A látogatás ennek megfelelően zajlott, tehát szó sincs arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem falai közé a politikát beengedtük volna.

Az SZTE tesz-e különbséget politikai pártok, formációk és azok képviselői között?

Az Egyetem a Jobbik országgyűlési képviselőit is beengedné hivatalosan az egyetem falai közé? Fogadná őket az egyetem második embere?

Az SZTE nem tesz és nem is tehet különbséget politikai pártok között, így amennyiben a Jobbik valamely országgyűlési képviselője a fentebb idézett jogszabályban foglaltaknak megfelelően konzultációt kérne az SZTE vezetésétől, azt hasonló módon teljesítenénk.

Tisztelt Ifjúsági Tagozat!

Sajnálom, hogy csak kissé megkésve tudok válaszolni nyílt levelükre, de egyéb feladataim nem tették lehetővé a korábbi reakciót. Szívesebben válaszoltam volna személyes levélben, mert az SZTE számára nem tartom kívánatosnak, ha politikai diskurzusban kényszerül politikamentességét demonstrálni, de miután nyílt levelük ebben semmilyen fogódzót nem adott, így én is a nyílt levél műfaját vagyok kénytelen választani.

Szeged, 2013. május 10.

Üdvözlettel:

Szabó Gábor egyetemi tanár, akadémikus az SZTE rektora”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.