Belföld

Húsz év fegyházat kaptak a tini gyilkosok

Koruk miatt életfogytiglant nem kaphattak a tini lövöldözők, így a legnagyobb kiszabható büntetést, húsz év fegyházat kért rájuk az ügyész.

12.22 – Húsz-húsz évnyi fegyházbüntetésre ítélte pénteken a Győri Törvényszéken azt a két tinédzsert, aki tavaly áprilisban két embert lelőtt egy soproni lőtéren. Előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberölésben mondták ki őket bűnösnek.

Táncos Attilát és Végelbauer Rolandot előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberölésben mondták ki bűnösnek. Harmadik társukra, Márkus Tamásra, aki a bűncselekmény idején a bejárat közelében őrködött és a bíróság szerint bűnsegédként vett részt az élet elleni cselekményekben, 11 év fegyházat szabott ki Németh Csaba tanácsa. Mindhármukat elmarasztalták vagyon elleni cselekményekben is.

A bíró az egyik vádlott ügyvédjének felvetésére válaszolva azt mondta, a lőtéri gyilkosság vizsgálata során a bizonyítékok rendszere “teljes egész, kerek és hézagmentes volt”, nem életszerű, hogy a másik két vádlott összebeszélt volna Végelbauer Roland ellen. Hiszen ha tényleg fegyvert lopni mentek, mint ahogy azt a fiú állította, és társai beismerik az előre kitervelt emberölést, akkor egy sokkal súlyosabb cselekményben való bűnrészességgel vádolták meg a társuk mellett saját magukat is.
Előzőleg, az utolsó szó jogán mind a három vádlott bocsánatot kért tetteiért a pénteki tárgyaláson.

Míg két vádlott ennyire szorítkozott, a vádirat szerinti értelmi szerző, Végelbauer Roland még ekkor is azt bizonygatta, hogy lopni mentek, és ez fordult gyilkosságba. Az ő védője a nap folyamán arról beszélt: számos szál felderítetlen az ügyben, így az nem érett meg még arra, hogy első fokon döntés születhessen.

(fotó: MTI)

A 2010 óta vagyon elleni cselekményeket – betöréseket, lopásokat, fegyveres rablásokat – elkövető társaság tagjai napra pontosan 13 hónappal az ítélethirdetés előtt fegyvert és pénzt szerezni mentek az Anger-réti sportklubba. A halálos lövéseket leadó Táncos Attila és a kint őrködő Márkus Tamás vallomása szerint Végelbauer Roland eredeti terve is az volt, hogy ha kell, ölnek a zsákmány érdekében. Végelbauer Roland ezzel szemben azt hangoztatta: lopni akartak, de közben Táncos Attila “megőrült”, és lelőtte a lőtér vezetőjét, majd a váratlanul belépő egyleti tagot.

Németh Csaba bíró az indokolásban azt emelte ki: Végelbauer Roland kijelentéseit erős kritikával kezelték, hiszen amint felmerült egy szikrányi ellentmondás is a vallomások között, a fiú ezt kihasználva megpróbálta saját tetteinek súlyát kicsinyíteni.
Kiemelte azt is: ha húsz évnél idősebb lenne a lövéseket leadó két vádlott, “gondolkodás nélkül megérdemelhették volna” az életfogytiglant. A bíró megjegyezte, nem tartja a 20 évet elegendőnek, de “sajnos” ennyi a maximum. Az őrködő harmadrendű vádlott esetében pedig azt emelte ki, hogy a lőtéri gyilkosságot megelőzően ő is részese volt több, vagyon elleni cselekménynek.

Németh Csaba azt mondta, nem ártatlan fiatalokról van szó, “szép ívű bűnözői karrier bontakozott itt ki”, amelynek utolsó állomása az emberölés volt. Végelbauer Roland volt a tettek zömének “szellemi atyja”, aki saját barátnője, barátja szüleit is meglopta.

Az ítélethirdetés után az ügyész jelezte, három nap gondolkodási időt kér, hogy eldöntse, fellebbez-e. Mindhárom vádlott úgy nyilatkozott: az ítélet enyhítését kérve fellebbezni fog. Kettejük esetében ehhez a védő is csatlakozott, míg Végelbauer Roland ügyvédje, Koszorú István ezt azzal toldotta meg: bizonyos vádpontok esetében felmentést kérnek másodfokon.

10.20 – A maximálisan kiszabható húsz év fegyházbüntetést kérte az ügyész a tavaly áprilisi soproni kettős gyilkosság során tüzelő két fiatalra pénteken a Győri Törvényszéken.

Pribusz Ágota kiemelte: halmazatban tényleges életfogytiglant kellene kérnie a betörések, fegyveres rablások után az Anger-réti lőtérre fegyverért és pénzért menő, a gyilkolást előre elhatározó fiatalokra, ennek egyetlen törvényi akadálya, hogy az elkövetéskor még nem töltötték be a huszadik életévüket.

Az ügyészség az ügyben előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt emelt vádat három fiatal ellen, álláspontja szerint az Anger-réten lövő két fiú társtettesként, a kint őrködő pedig bűnsegédként követte el a bűncselekményt. Az ügyész közölte: a gyilkosság idején a fiúk ellen már folytak büntetőeljárások.

A kihallgatások és a tárgyalás során két verzió is elhangzott. A gyilkos lövéseket leadó T. Attila és a bűncselekmény idején kint őrködő M. Tamás szerint V. Roland volt a kitervelő. Ő viszont azzal védekezett, hogy nem ölni, hanem lopni mentek, de T. Attila „megőrült”, és tüzelt a lőtérvezetőre, majd a váratlanul belépő lőegyleti tagra.

Pribusz Ágota azt mondta, semmi nem támasztja alá V. Roland változatát, hiszen a vádlott ismeretlen kisbolti eladókat maszkban kényszerített a bevétel átadására, ezzel szemben fedetlen arccal mentek a lőtérre, ahol őt ismerték.

Szerinte V. Roland, aki mindvégig „irányít és hárít”, vallomásaiban csak mellékszerepet ad magának, miközben a legtöbb cselekmény esetében tippadó, felbujtó és kitervelő is volt. Többször – így a lőtéri gyilkosságnál vagy korábban, amikor több ezer eurót lopott barátnője apjától – épp a vele szembeni bizalmat használta ki tette elkövetéséhez. Az utóbbi esetben azzal mentette magát, hogy vissza akarta szerezni azt a pénzt, amit a lányra fordított.

A korábbi tárgyalásokon kiderült, hogy a fiatalok nem riadtak volna vissza a további gyilkosságoktól sem. Az egyik vádlott barátnője apját is meg akarta ölni. Később harmadik társukat tervezték eltenni láb alól, hogy több pénz jusson kettőjüknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik