kemenysepro(960x640)(1).jpg (kéményseprő)
Belföld

Felére csökkenhet a kéményseprés maximális ára

A kéményseprés díjának csökkentéséről is döntött a kormány, a módosítás az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb, 4000 forintos összeget ötven százalékkal, 2000 forintra mérsékli - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken.

Ezzel a jelenleg nettó négyezer forintos rezsióradíj július 1-jével kétezer forintra módosulhat – mondta a kormánypárt rezsicsökkentésért felelős képviselője egy V. kerületi épület tetején tartott sajtótájékoztatóján.

Tájékoztatása szerint így például a fővárosban egy szilárdtüzelésű kémény esetén a jelenlegi féléves díj – amely a különböző szorzókkal és áfával együtt 2127 forint – 44 százalékkal, 1194 forintra csökkenhet.

Németh Szilárd arról is beszámolt, hogy a parlament elé pénteken bekerülő előterjesztése azt is tartalmazza majd, hogy az év közepétől a szennyvízszippantásért mindenütt tíz százalékkal kevesebbet kell majd fizetni a január 31-i árakhoz képest.

Emellett javasolja, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság jogkörét terjesszék ki a rezsicsökkentéssel kapcsolatos minden területre.

A tárca közleménye szerint a közszolgáltatás díjának meghatározása a kormányrendelet alapján az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb összeg megállapításával történik. Az ellátásért felelős önkormányzat az összeghatárra, a közszolgáltatási feladat tartalmára és a település szerkezetére figyelemmel helyi rendeletben rögzíti a tarifát. Az egységnyi munkaráfordítás figyelembe vehető legmagasabb összege július elsejétől legfeljebb 2000 forint lehet.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy a kéményseprési díjak csökkentésével a kormány újabb intézkedést tesz a családok terheinek mérséklése érdekében. Július 1-jétől csökkenő díjakra számíthatnak a fogyasztók a víziközmű-szolgáltatásban és hulladékszállításban. A víz- és csatornadíjak az idén januári összeghez képest csökkennek 10 százalékkal. A szemétszállításért 2014 végéig a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.

A háztartások kiadásai a gáz, villamos energia és távfűtés januári költségcsökkentését követően idén júliustól további öt közszolgáltatásban mérséklődnek – közölte a tárca.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.