Belföld

Leállt a távfűtés – Négymilliárd forintot fűtöttünk el Győrben

24.hu
24.hu

2013. 05. 16. 12:12

A fűtött napok száma 188 nap, a fűtött napok átlaghőmérséklete pedig 3,8 fok volt.

A vonatkozó jogszabályok szerint a távhőszolgáltatónak fűtési szolgáltatással az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja között kell a felhasználók rendelkezésére állnia.

Győrben a 2012/2013-as fűtési időszakban a tényleges fűtés 2012. október 10-én indult és 2012. április 15-én fejeződött be. A fűtött napok száma 188 nap, a fűtött napok átlaghőmérséklete pedig 3,8 fok volt. A 188 fűtött napból 17 olyan nap volt, jellemzően az átmeneti hónapokban (főleg októberben és áprilisban), amikor napközben – a központi beavatkozás lehetőségét kihasználva – a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága hosszabb-rövidebb ideig leállította a fűtést, ami a fogyasztók számára jelentős energia-megtakarítást eredményezett.

A tél leghidegebb napja 2013. január 26-a volt, amikor is –7,6 fokos napi középhőmérsékletet regisztráltak. A télen nem voltak rendkívüli hidegek, összesen 3 olyan nap volt, amikor a külső hőmérséklet napi átlaga nem érte el a –5 fokot. A havi átlaghőmérsékletek közül novemberben az átlagosnál jelentősen melegebb, 7,7, míg márciusban jóval hidegebb 3,5 fok volt. Az április is hideggel indult, de aztán beköszöntött a jó idő, és 15-én már leállt a fűtés, ami csak ritkán fordul elő.

2012. október és 2013. április között a Rozgonyi utcai fűtőerőműben hőtermelésre 38,6 millió m3 földgázt tüzelt el a szolgáltató. Ennek költsége 4,16 milliárd forint + ÁFA. Fűtőolaj-tüzelésre minimális, 50 tonna mennyiségben került sor.

A társaság gázmotoros erőműve az elmúlt fűtési idényben – villamosenergia-termeléssel kapcsoltan – 132650 GJ hőt adott a győri távhőrendszerbe, ami a fűtőerőműből ebben az időszakban kiadott forróvíz hőhordozójú hőmennyiség 11,3 %-a.

Az épületek fajlagos fűtési hőfelhasználása az épületek energetikai korszerűsítésének hatásaként tovább csökkent. Összehasonlításképpen: a 186 fűtött napra, +4 °C külső hőmérsékletre korrigált hőközponti fajlagos fűtési hőfelhasználás teljes rendszerre vonatkoztatott átlagos értéke 0,174 GJ/légm3 volt, ami 1,7 %-kal alacsonyabb, mint az előző fűtési időszakban.

Mind társaságunknak, mind fogyasztóinknak a két fűtési időszak között van lehetősége a tulajdonukban lévő berendezések felújítására, karbantartására.

300 milliós felújítás

A Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága 2013-ban beruházásra, felújításra 320 millió, karbantartásra 154 millió forintot tervez fordítani annak érdekében, hogy szolgáltatásunk a következő fűtési idényben is a mostanihoz hasonló, nagy biztonsággal álljon fogyasztóink rendelkezésére.

Felújítási munkáink közül a Tihanyi Árpád út – Mester utca kereszteződésénél, a Verseny Tesco áruház mellett a Kodály Zoltán út alatt és a Kígyó utcában tervezett távhővezeték-cserék, a Szabolcska út 15. szám alatti szolgáltatói hőközpont szétválasztása, 28 hőközpontban a fűtésszabályozó automatikák cseréje és a távfelügyeleti rendszerbe való bekötése, valamint két forróvízkazán biztonsági vezérlőjének cseréje emelhető ki.

A felhasználói berendezések felújítása a fogyasztók feladata, de néhány fontos dologra szeretnénk felhívni figyelmet.

Fűtőtestcsere esetén a távhőszolgáltatóval mindenképp egyeztetni kell. A műszaki tanácsadás, konzultáció társaságunk ingyenes szolgáltatása. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű, alapanyagú fűtőtestet kívánnak felszereltetni, illetve milyen minőségű és átmérőjű vezetéket építenek be a rendszerbe. A radiátorok egy osztatlan közös tulajdonnak, a fűtési hálózatnak a részei. Az abba történő beavatkozás – ha azt nem szakszerűen végzik – a többi fogyasztónak fűtési elégtelenséget, a radiátorok nem megfelelő működését, esetenként egy-egy felszálló vezeték teljes leállását okozza.

A fűtési hálózat ürítését, illetve a munkák elvégzése után annak szakszerű visszatöltését, kilégtelenítését a fogyasztó megrendelésére társaságunk szakemberei végzik díjazás ellenében. Sajnos sokszor előfordul, hogy a fűtési hálózatot társaságunk tudta nélkül leürítik. Az átalakítási munkák elvégzése után a visszatöltést már nem tudják elvégezni. E felelőtlen magatartás miatt a fűtési rendszer több hétig, hónapig víz nélkül üresen állhat, aminek következtében a radiátorok károsodhatnak.

Ezúton is felhívjuk a korszerűsített fűtési rendszerrel rendelkező fogyasztók figyelmét arra, hogy a két fűtési időszak között a termosztatikus radiátorszelepeket teljesen nyissák ki, így elkerülhető, hogy a fűtés indításakor a szelepek letapadása problémát okozzon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.