Belföld

Leállt a távfűtés – Négymilliárd forintot fűtöttünk el Győrben

A fűtött napok száma 188 nap, a fűtött napok átlaghőmérséklete pedig 3,8 fok volt.

A vonatkozó jogszabályok szerint a távhőszolgáltatónak fűtési szolgáltatással az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja között kell a felhasználók rendelkezésére állnia.

Győrben a 2012/2013-as fűtési időszakban a tényleges fűtés 2012. október 10-én indult és 2012. április 15-én fejeződött be. A fűtött napok száma 188 nap, a fűtött napok átlaghőmérséklete pedig 3,8 fok volt. A 188 fűtött napból 17 olyan nap volt, jellemzően az átmeneti hónapokban (főleg októberben és áprilisban), amikor napközben – a központi beavatkozás lehetőségét kihasználva – a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága hosszabb-rövidebb ideig leállította a fűtést, ami a fogyasztók számára jelentős energia-megtakarítást eredményezett.

A tél leghidegebb napja 2013. január 26-a volt, amikor is –7,6 fokos napi középhőmérsékletet regisztráltak. A télen nem voltak rendkívüli hidegek, összesen 3 olyan nap volt, amikor a külső hőmérséklet napi átlaga nem érte el a –5 fokot. A havi átlaghőmérsékletek közül novemberben az átlagosnál jelentősen melegebb, 7,7, míg márciusban jóval hidegebb 3,5 fok volt. Az április is hideggel indult, de aztán beköszöntött a jó idő, és 15-én már leállt a fűtés, ami csak ritkán fordul elő.

2012. október és 2013. április között a Rozgonyi utcai fűtőerőműben hőtermelésre 38,6 millió m3 földgázt tüzelt el a szolgáltató. Ennek költsége 4,16 milliárd forint + ÁFA. Fűtőolaj-tüzelésre minimális, 50 tonna mennyiségben került sor.

A társaság gázmotoros erőműve az elmúlt fűtési idényben – villamosenergia-termeléssel kapcsoltan – 132650 GJ hőt adott a győri távhőrendszerbe, ami a fűtőerőműből ebben az időszakban kiadott forróvíz hőhordozójú hőmennyiség 11,3 %-a.

Az épületek fajlagos fűtési hőfelhasználása az épületek energetikai korszerűsítésének hatásaként tovább csökkent. Összehasonlításképpen: a 186 fűtött napra, +4 °C külső hőmérsékletre korrigált hőközponti fajlagos fűtési hőfelhasználás teljes rendszerre vonatkoztatott átlagos értéke 0,174 GJ/légm3 volt, ami 1,7 %-kal alacsonyabb, mint az előző fűtési időszakban.

Mind társaságunknak, mind fogyasztóinknak a két fűtési időszak között van lehetősége a tulajdonukban lévő berendezések felújítására, karbantartására.

300 milliós felújítás

A Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága 2013-ban beruházásra, felújításra 320 millió, karbantartásra 154 millió forintot tervez fordítani annak érdekében, hogy szolgáltatásunk a következő fűtési idényben is a mostanihoz hasonló, nagy biztonsággal álljon fogyasztóink rendelkezésére.

Felújítási munkáink közül a Tihanyi Árpád út – Mester utca kereszteződésénél, a Verseny Tesco áruház mellett a Kodály Zoltán út alatt és a Kígyó utcában tervezett távhővezeték-cserék, a Szabolcska út 15. szám alatti szolgáltatói hőközpont szétválasztása, 28 hőközpontban a fűtésszabályozó automatikák cseréje és a távfelügyeleti rendszerbe való bekötése, valamint két forróvízkazán biztonsági vezérlőjének cseréje emelhető ki.

A felhasználói berendezések felújítása a fogyasztók feladata, de néhány fontos dologra szeretnénk felhívni figyelmet.

Fűtőtestcsere esetén a távhőszolgáltatóval mindenképp egyeztetni kell. A műszaki tanácsadás, konzultáció társaságunk ingyenes szolgáltatása. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű, alapanyagú fűtőtestet kívánnak felszereltetni, illetve milyen minőségű és átmérőjű vezetéket építenek be a rendszerbe. A radiátorok egy osztatlan közös tulajdonnak, a fűtési hálózatnak a részei. Az abba történő beavatkozás – ha azt nem szakszerűen végzik – a többi fogyasztónak fűtési elégtelenséget, a radiátorok nem megfelelő működését, esetenként egy-egy felszálló vezeték teljes leállását okozza.

A fűtési hálózat ürítését, illetve a munkák elvégzése után annak szakszerű visszatöltését, kilégtelenítését a fogyasztó megrendelésére társaságunk szakemberei végzik díjazás ellenében. Sajnos sokszor előfordul, hogy a fűtési hálózatot társaságunk tudta nélkül leürítik. Az átalakítási munkák elvégzése után a visszatöltést már nem tudják elvégezni. E felelőtlen magatartás miatt a fűtési rendszer több hétig, hónapig víz nélkül üresen állhat, aminek következtében a radiátorok károsodhatnak.

Ezúton is felhívjuk a korszerűsített fűtési rendszerrel rendelkező fogyasztók figyelmét arra, hogy a két fűtési időszak között a termosztatikus radiátorszelepeket teljesen nyissák ki, így elkerülhető, hogy a fűtés indításakor a szelepek letapadása problémát okozzon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.