Belföld

Hobo a színházi törpékről és Vidnyánszkyról

Akik lázadnak a Nemzeti Színház új vezetése ellen, nem is tudják, milyen az igazi balhé – mondja a Heti Válasznak Földes László Hobo.

A Vidnyánszky Attila által a Nemzetibe leszerződtetett Földes László Hobo az őt ért támadásokról a hetilapnak azt mondta: kapott száz gratuláló levelet, és csak ketten írták, hogy kiábrándultak belőle, ami szerinte nem rossz arány. A zenész nem érti, “honnan veszik a bátorságot azok, akik nem is ismerik Vidnyánszky Attilát, hogy minősítsék”. Ő tizennégy éve ismeri, és már akkor járt hozzá Beregszászba játszani, amikor még senki.

Az új direktor eddig 13 előadását rendezte. Ha az elmúlt években nem volt baj, hogy vele dolgozott, akkor most mi változott? “Debrecenben nem volt fasiszta, Budapesten az lesz?” – tette fel a kérdést Hobo, szerencsétlennek nevezve, ami Vidnyánszky kinevezése körül folyt. “Tehetségtelen, jelentéktelen, korábban számtalan feneket kinyaló »kultúrpróféták« és színházi törpék bújtak a háta mögé, és majdhogynem szócsőnek használták.”


Fotó: Neményi Márton

Hobo nem ismeri eléggé a színházi világ belső természetrajzát, de nemrég az egyik »jobboldali« igazgató nem fizette ki a gázsiját, egy »liberális« vagy »baloldali« pedig azt tanácsolta, ne keveredjen rossz társaságba, míg Attila azt mesélte, hogy »zsidóbérencnek« nevezték. Alakul a körkép – vélte a zenész, aki úgy látja, a pénz körül forog minden: ki kap kevesebbet, ki kerül bele a „tutiba”.

Ám az oroszlánok, tigrisek, párducok, szarvasbikák és mellesleg próféták nem tudják, milyen az, amikor senki nem ad pénzt, úgy kell játszani, élni. „Nem tudják, mi az igazi balhé, amikor az embernek rendőrök verik szét a koncertjét, elveszik a működési engedélyét, betiltják a lemezeit vagy a filmjeit, amikor a közönségen kívül senki sem ad pénzt. Mert sosem voltak rászorulva, és Aczél György, aztán az állam adta-adja a pénzt az »ellenzékiségükért«. Ez a fölháborodás vihar a biliben ahhoz képest, hogy egy diósgyőri HBB-koncerten bejöttek a kopók kutyákkal, lefújták a közönséget, összevertek mindenkit, lefújtak engem is könnygázzal, kutyát eresztettek rám, elvertek és kitiltottak bennünket 11 megyéből.” – idézte fel emlékeit a csütörtökön megjelent Heti Válasznak Hobo.

Mint korábban megírtuk, noha sokan távoztak, a Vidnyánszky-társulat Hobo mellett olyan nagyágyúkkal erősödik, mint Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Reviczky Gábor, Nagy-Kálózy Eszter, Schnell Ádám és Horváth Lajos Ottó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik