Belföld

Alkotmányos mentőöv az Andrássy úti palotáknak

balettintézet (balettintézet)
balettintézet (balettintézet)

Terézváros polgármestere a napokban egyeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a főváros illetékeseivel a fel nem újított Andrássy úti paloták ügyében - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) a lapnak elmondta, az alaptörvénnyel összhangban, kizárólag jogszerű megoldás készül a világörökségi területen pusztuló műemléki ingatlanok megmentésére. Ismertetése szerint már az első egyeztetésen kiderült, hogy a kérdés nem egyszerű, ugyanakkor kijelentette, hogy nem tárgyalnak semmiféle államosításról. Közölte, hogy a felújítási kötelezettség bevezetéséről további egyeztetések lesznek.

Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István főpolgármester április végi beszélgetésekor, az Andrássy út 25. szám alatti Dechsler-palota helyzetének rendezése kapcsán vetődött fel egy törvényjavaslat kérdése. Az egykori balettintézet épületét 1997-ben értékesítette 220 millió forintért a VI. kerület akkori vezetése. A tíz évvel későbbi izraeli tulajdonos 7,5 milliárd forintért adta tovább egy portugál cégnek az ingatlant, amely ma egy ottani bank kezében van – ismerteti a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik