Belföld

SM Világnap 2013 – Pozitív hozzáállással minden könnyebb!

léggömb (léggömb, )
léggömb (léggömb, )

Magyarország ötödik alkalommal csatlakozik a Sclerosis Multiplex Világnaphoz, melynek célja, hogy világszerte felhívják a figyelmet a betegségre, és a betegséggel élő emberek helyzetére, mindennapi küzdelmeire.

A Magyar SM Társaság elnöke, Vincz-Marton Nikolett sajtótájékoztatón számolt be a május 18-án, szombaton megrendezésre kerülő székesfehérvári programról, melynek keretében figyelemfelhívó lufis séta is lesz a Plazától a városközpontig.

A sclerosis multiplex egy, a központi idegrendszert érintő gyulladásos, autoimmun betegség. Tünetei – látászavar, kettőslátás, zsibbadás, végtagi ügyetlenség, gyengeség, vizelet- és széklettartási zavar, fáradékonyság, beszédzavar – főként fiatal felnőttkorban, a 20-as években jelentkeznek, esetenként súlyosbodnak. Többnyire a hölgyeket érinti, a páciensek 70 százaléka nő. A betegségre végleges gyógymód nem létezik, de gyógyszerekkel, tornával és megfelelő életmóddal sok esetben szinten tartható. Magyarországon 15 ezerre, a világon összesen 2 millióra tehető az SM betegek száma. A székesfehérvári székhellyel működő Magyar Sclerosis Multiplex Társaságot 1988-ban hozták létre, hogy támogassák a betegséggel küzdő embereket, és az őket segítő, egyre növekvő számú SM klubot, szervezetet.

A Sclerosis Multiplex Világnapját – melyet hivatalosan minden év májusának utolsó szerdáján tartanak– 2009-ben hívta életre a Nemzetközi SM Társaságok Szövetsége. A kezdeményezéshez évről évre egyre több ország csatlakozik, tavaly 75 államban szerveztek különféle programokat. A 2013-as SM Világnap mottója: „Pozitív hozzáállással minden könnyebb!”

Magyarország a kezdetektől kapcsolódott a világméretű mozgalomhoz, így lesz ez idén is. Vincz-Marton Nikolett, a Magyar SM Társaság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: nem ragaszkodtak május utolsó szerdájához, a székesfehérvári programokat május 18-án, szombaton rendezik meg, céljuk, hogy minél szélesebb körben bevonják a helyi lakosságot. 9.00 órától az Alba Plaza előtti térre kihelyezett információs pontnál tájékoztatják az érdeklődőket, adományokat gyűjtenek, majd 11.00 órakor demonstratív lufis séta indul az Országalmához Székesfehérvár polgármesterének részvételével. Dr. Cser-Palkovics András belvárosi köszöntője után a megjelentek szimbolikusan elengedik a léggömbjeiket a beléjük zárt gondjaikkal, problémáikkal együtt.

Vincz-Marton Nikolett hozzátette: szeretnék, ha az embereknek több ismeretük lenne a Sclerosis Multiplexről, amely nem fertőző, nem örökletes és nem jelent szellemi fogyatékosságot sem. Ha ezt tudják, akkor úgy nyújthatnak segítő kezet az SM betegeknek, ahogy ők azt valójában igénylik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik