Belföld

Foszlik a Fidesz (cigi)dobozolt egysége

cigaretta(1)(1)(960x640).jpg (cigaretta, )
cigaretta(1)(1)(960x640).jpg (cigaretta, )

A volt államtitkár kifakadt a trafikok lenyúlása miatt.

Bencsik János Facebook-oldalán magyarázta el, miért tartózkodott, amikor a trafiktörvény újabb módosítását szavazta meg a parlament. Mint írta: az eredeti változat, amely szerint egészség- és gyermekvédelmi szempontok miatt csak elkülönített kereskedelmi egységekben lehet majd cigarettát vásárolni, rendben lévőnek látszott, maga is támogatta, meggyőződésből.

Közben „újabb és újabb javaslatok érkeztek a tevékenységi kör bővítésére (alkohol, újság, lottó-totó), melyek már némileg túlterjeszkedtek az eredeti koncepción, de elvileg belefér a trafik jellegbe”, az árrés megemelése pedig már „alapjaiban írja felül a fair play szellemiségét” – írta a fideszes képviselő.

Szerinte ez olyan, mintha az MLSZ által kiírt bajnokság lebonyolításának rendjét a nevezések után alapjaiban írnák át „(mondjuk szögletrúgás helyett sarokdobás is lehetne, esetleg a tizenegyes pont és a tizenhatos vonal közé vizesárkot telepítenének, de csak a vendég csapat kapuja előtt)”.

Bencsik mókásnak nevezi, hogy a gyermekek állóképességét azzal akarják edzeni, hogy a fagylaltárusítást is beköltöztetik a számukra tiltott trafikokba. Ez számára a fenntarthatósággal van kapcsolatban, márpedig – teszi hozzá – a társadalmi és gazdasági fenntarthatóság egyik alappillére a bizalom és a normakövetés.


Fotó: MTI / Illyés Tibor

„A törvényhozás által létrehozott normák betartásának biztosítása, a társadalmi és gazdasági kapcsolatokat befolyásoló állami szabályozórendszer stabilitásának megteremtése, a kormányzás kiszámíthatóságának erősítése alapozza meg a nemzet tagjai és a kormányzat közötti kölcsönös és erős bizalmat” – emlékeztet a volt államtitkár.

A fenntartható társadalom együttérzésre, szeretetre, kölcsönös nagylelkűségre épít. A siker kulcsa a kitartó munka, a találékonyság, a mások hasznára történő értékteremtés, nem a más által megteremtett javak megszerzése, mások erőfeszítéseinek önző kihasználása akár a családban, akár az üzletben, esetleg a politikai kapcsolatok felhasználásával – írja Bencsik.

Az íráshoz hozzászólt a trafikpályázatot felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly december elején leköszönt energiaügyi helyettes államtitkára. Holoda Attila csak annyit tett hozzá, hogy kalapot emel Bencsik János előtt. Holoda korábban azt mondta: az energiaipar átlátható állami szabályozását kormányközeli lobbiérdekek gátolják.

Korábban egyébként néhány óráig úgy tűnt, Navracsics Tibor sem ért egyet a köznyelvben csak trafikmutyiként emlegetett üggyel, de később kiderült, ez nem így van. Az igazságügyek szolgája a Hír TV-ben azt mondta, hogy ő önmagában valóban nem híve annak, hogy „valaki rokonait üzletrészhez juttatja, vagy visszaél esetleg egy olyan pozícióval, amelynek révén üzletrészhez juttathatja”. Később a miniszter az Indexnek már azt mondta, a Magyar Nemzet „teljesen eltorzította a szavait”, ő bizony nem sürgetett büntetőjogi fellépést trafikügyben.

Szerdán 18.00 órakor egyébként újra demonstrálnak a kisemmizett trafikosok. A Március 15. térre meghirdetett demonstráció „a Trafik-Károsultak mozgalmának pártoktól független megmozdulása” lesz. A szervezők kérték, hogy amennyiben a pártok képviselői egyetértenek céljaikkal és magánemberként részt kívánnak venni az eseményen, „annak időtartalma alatt ne használjanak politikai szimpátiára utaló szimbólumokat”.

Korábban a csoport a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elé szervezett tüntetést, és petíciót adott át a trafikpályázatért felelős Németh Lászlóné miniszterasszony sajtósának. A szaktárca nekik is megtagadta, hogy nyilvánosságra hozza a trafikpályázat anyagait, a döntőbizottság névsorát. Közben megjelent a pályázat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. honlapján azoknak a trafikosoknak, akik már régóta dolgoznak a szakmában, de most mégsem nyertek.

A kiírás szerint annak lehet esélye, aki az előző pályázat minden hivatalos feltételének megfelelt, de nem nyert, viszont legalább húsz éve üzemelteti trafikját. Ha ön érintett, itt keresse a pályázatot!

Orbán Viktor miniszterelnök május 3-án a Kossuth Rádióban elhangzott interjúban jelentette ki, hogy „nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton”. A kormányfő akkor azt mondta, keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket.

Ha ön vesztes pályázó és nem érti, hogy miért, ide kattintson, sok mindenre fény derül!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik