Belföld

Utcára dobtak egy rottweilert Szegeden

Elhagyott rottweiler Szegeden (Elhagyott rottweiler Szegeden)
Elhagyott rottweiler Szegeden (Elhagyott rottweiler Szegeden)

A kifejlett rottweiler kutya megjelenésétől több lakó pánikba esett Szegeden, a Röszkei utcában, így az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakemberét kérték fel, hogy az állatot fogja be.

Egyre több nagytestű, félelmet keltő állatot engednek el vagy hagynak magára. A cselekmény állatkínzás, ami a jelen törvények értelmében bűncselekmény, mely 2 évig terjedő börtönnel is sújtható. Az állatvédők legtöbbször megteszik a feljelentést, de az azonosító chip nélküli kutyák gazdái rendszerint nem kerülnek elő.

Az utcán kóborló kutyák legtöbbször nem okoznak problémát, de például ivarzási időszakban vagy amikor táplálékot keresnek előfordulhat, hogy agresszívabbá, támadóvá válnak. Az ember által kimutatott félelem is nagyobb eséllyel idézhet elő kutyatámadást. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület szakembere szerint a háziállatként tartott kutyák emberi felügyelet nélkül hagyása, az állatok utcára dobása felelőtlen cselekmény, ami a 2004. évi X. törvény szerint kimeríti az állatkínzás bűncselekmény fogalmát is.

Aki úgy gondolja, hogy az utcára dobott kutya a környezetéből (pl. szomszédjától) származhat, az jelezze a hatóságnak a jól ismert 107-es számon a meglévő információkat. Az első hiteles segítő számára az Orpheus Állatvédő Egyesület 20.000. Ft nyomravezetői díjat ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik