Belföld

Sopron – További gyilkosságokra is készültek a tinik

M. Tamás, aki a vád szerint a tett idején a lőtér előtt őrködött, elmondta, V. Roland azért akart fegyvert és lőszert szerezni, hogy megölje barátnője apját, aki eltiltotta tőle a lányt, de utalt egy orvosnak a meggyilkolására is.

Kedd, 18.11 – További emberölések gondolata is felötlött a tavaly áprilisi soproni lőtéri kettős gyilkosság másodrendű vádlottjában – erről az ügy harmadrendű vádlottja beszélt az elsőfokú büntetőper keddi nyitónapján, a Győri Törvényszéken.

M. Tamás, aki a vád szerint a tett idején a lőtér előtt őrködött, elmondta, V. Roland azért akart fegyvert és lőszert szerezni, hogy megölje barátnője apját, aki eltiltotta tőle a lányt, de utalt egy orvosnak a meggyilkolására is. Hozzátette: a harmadik társukra utalva (aki a vád szerint később a gyilkos lövéseket leadta) V. Roland azt is felvetette, “az Attilát lőjük le, és több pénz marad nekünk”.

A harmadrendű vádlott azt mondta, hetekkel korábban, a terv első felvázolásakor is azt mondta V. Roland – aki tagadta a másik két vádlott állítását, miszerint ő lett volna az ötletgazda -, hogy fegyvert kell szerezni a lőtérről, “ha máshogy nem megy, le kell lőni a lőtérvezetőt”.

M. Tamás hozzátette, amikor ő megbizonyosodott arról, hogy a lőtéren csak a vezető tartózkodik, és két társa a bejárat felé indult, V. Roland azt közölte T. Attilával: előbb néhány tárat a céltáblára lőnek, majd a férfira emelik fegyverüket.

A harmadrendű vádlott úgy nyilatkozott: V. Roland 2011 januárja óta sűrűn kaszinózott.

A vádlottak esetleges összebeszélésére vonatkozó kérdésre közölte: még a gyilkosság előtt, a betörések, rablások idején állapodtak meg abban, hogy ha valamelyiküket elfogják, az magára vállal mindent, de ennél többen nem egyeztek meg.

15.25 – A tavaly áprilisi soproni lőtéri kettős gyilkosság másodrendű vádlottja kedden a Győri Törvényszék előtt azt mondta: fegyvert lopni mentek a lőtérre, nem gyilkolni.

V. Roland, akit előzőleg ötletadónak nevezett a társa, közölte: ők korábban abban állapodtak meg, hogy bemennek, majd amikor fegyvert szereznek, kifutnak vele. Azt mondta, hogy ő azért segített két iskolatársának korábban a betörések, rablások során, mert azok ebből akarták visszafizetni neki tartozásaikat.

Tagadta, hogy kaszinószenvedélye miatt vett volna részt a rablásokban, betörésekben, szavai szerint ennek az időtöltésnek 2012 februárjában kezdett hódolni. “Ekkoriban bűncselekményt már nemigen követtünk el” – mondta. A barátnője apjától két ízben ellopott, szerinte összesen két-, a sértett szerint négyezer eurós összegről pedig úgy nyilatkozott: csak visszavette a pénzt, amit a lányra, költött, mert szerinte korábban kétszer is megcsalta.

Elmondása szerint az Anger-réti lőtéren pedig azért halt meg két ember, mert T. Attila “megőrült”, és lelőtte a lőtérvezetőt, majd a nem sokkal később betoppanó egyesületi tagot is.

A fiatalember, aki a többi bűncselekményről szabadon, szóban, a lőtéri eseményekről azonban papírról felolvasva nyilatkozott a bíróság előtt, arról beszélt, azért működött együtt lövöldöző társával, így azért tüzelt a második áldozatra, mert attól félt, hogy különben T. Attila ellene fordítja a nála lévő fegyvert.

“Én nem akartam senkit lelőni, én nem lennék képes rá” – mondta egy kérdésre válaszolva V. Roland. Szerinte a két másik vádlott aznap éjjel találhatta ki rá nézve terhelő vallomását, amikor az ő soproni lakásában aludtak, ő viszont hazament apjához egy közeli faluba.

“Mindent rám vallottak, mert volt idejük mindent megbeszélni” – fogalmazott, szólva arról is: nem mert se apjának, se a hatóságoknak szólni a történtekről, és nagy megkönnyebbülést érzett, amikor másnap behívták a rendőrségre, azonnal be is ismert mindent.

12. 41 – Az ügyészség szerint T. Attila ölte meg a két embert az Anger-réti lövészklubban. A tárgyaláson az ügyész kérdésére azt mondta, “megbántam nagyon, bűnösnek érzem magam, vállalom a következményeket”. Arra, hogy miért vett részt a cselekményben, nem tudott választ adni.

Az elsőrendű vádlott elmondta, társának, V. Roland másodrendű vádlottnak kaszinószenvedélye miatt kellett a korábban betörésből, rablásból szerzett pénz, de arról fogalma sem volt, mihez akar a másik fiatalember fegyvereket szerezni.

Mint mondta, V. Roland már hetekkel korábban beszélt a tervről, de ő és M. Tamás, a harmadrendű vádlott kitért a kérés elől, társuknak végül mégis sikerült meggyőznie őket.

(fotó: MTI)

T. Attila azt hangoztatta a bíróság előtt, hogy a bűncselekményeket kiötlő V. Roland két héttel a gyilkosság előtt azt mondta két társának, ha elhozzák a fegyvereket és a szerinte több száz ezer forintot a lőtérről, “úgy lesz biztonságos, ha lelőjük a vezetőt”.

Az elsőrendű vádlott vallomása szerint azért tüzelt újra a már földön fekvő lőtérvezetőre, mert társa mondta, lőjön még, mert az áldozat még nem halt meg. A zsákmány összerámolásakor belépő egyleti taghoz pedig úgy küldte ki V. Roland, hogy abból úgy értette: őt is meg kell ölnie.

Vallomásában arról beszélt, neki nem volt szüksége pénzre, mert kapott a családjától, de V. Roland rendszeresen járt kaszinóba, “minden pénzét ott költött el”.

Bírói kérdésre T. Attila azt mondta, a lőtéri gyilkosságról tett első vallomásában azért cserélte fel az általa és V. Roland által tetteket, mert félt, de aztán ráébredt, hogy vállalnia kell tetteinek következményét.

Mint mondta, valóban kijelentette kihallgatása során, hogy azért szállt be a bűncselekményekbe, mert így nem lesz sablonos az élete, valami “újdonságot” csinál, de ezt már messze nem gondolja így.

Szavai szerint harmadik társuk, a kint őrködő M. Tamás harmadrendű vádlott előre jelezte, nem megy be velük, mire V. Roland azt felelte, “ha már pénzt akar, dolgozzon meg érte”.

A tárgyalás délután a másik két vádlott meghallgatásával folytatódik.

Korábban: Pénteken születhet ítélet a tavaly áprilisi soproni kettős gyilkossággal vádolt három fiatal ügyében – mondta a Győri Törvényszéken tartott tárgyalás keddi kezdőnapján Németh Csaba bíró.

A vádirat mintegy háromnegyed órán át tartó ismertetése során az ügyész elmondta: a trió tagjai 2010 vége óta követtek el lopásokat, például a rábatamási horgásztónál vagy soproni családi házakban, intézményben. Betörtek a későbbi gyilkosság helyszínére, az Anger-réti lőtérre is, és az onnan megszerzett fegyverrel kisboltokat próbáltak meg kirabolni. Volt, amikor eredménnyel jártak, de olyan is, hogy zsákmány nélkül menekültek el.

Egyikük a gyilkosság előtt négy héttel iratkozott be a lövészegyletbe, majd két héttel a gyilkosság előtt állapodott meg a többiekkel, hogy a klubból fegyvereket szereznek. A bűncselekmény estéjén azzal az indokkal vettek fel két 9 milliméteres pisztolyt a lőtér vezetőjétől, hogy edzenek, majd – miközben egyikük kint őrködött – egy idő után ketten csőre töltött fegyverekkel visszamentek.

A lőtér vezetőjét T. Attila háromszor fejbe, egyszer gerincen lőtte, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy halála másodperceken belül beállt. Az ő lövései végeztek a lőszert hozó egyleti taggal is. A vád szerint az ő életét sem lehetett volna megmenteni, egyebek mellett közelről kapott tüdőlövése miatt. Tettestársa, V. Roland is többször lőtt a második emberölés idején, de neki csak egyetlen lövése talált célba, tomporán sebesítve meg az áldozatot.

A rablások mellett az ügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt kérte elmarasztalni a három fiatalt. Az ügyészség álláspontja szerint az Anger-réten lövő két fiú társtettesként, a kint őrködő pedig bűnsegédként követte el a bűncselekményt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.