Belföld

Orbánt is elérte a trafikmutyi

Cigaretták (cigaretta, )
Cigaretták (cigaretta, )

"Nem úszta meg a miniszterelnök sem, hogy ne kapjon trafikot" - írta Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő.

Az “Orbán Viktor, a felcsúti trafikos” című közleményében a Párbeszéd Magyarországért képviselője tudatta, hogy nem úszta meg a miniszterelnök sem, hogy ne kapjon trafikot. Orbán és felesége felcsúti birodalmának művelője “Flier János veje, Junek Károly nyerte el a Felcsúton kiadott egyetlenegy trafiknyitási jogot. A Flier család 320 hektár föld bérletét nyerte el a környéken, most pedig a nemzeti dohányterjesztésből is kiveszi a részét”.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

“A Nemzeti Együttlopási Rendszer szemérmetlen módon immáron nem csak a fideszes képviselők haverjait és kiszolgálóit jutalmazza a koncessziós pályázatokon, de a miniszterelnök érdekeltsége sem marad üzlet nélkül. A felcsúti birodalom hektárról hektárra, trafikról trafikra épül. Egy szociálisan megzuhant ország nézi azt, ahogyan a felcsúti kiskirályok bekebeleznek iparágakat, földeket, trafikokat, a teljes magyar államot, az adófizetők pénzét. Egy Felcsút által foglyul ejtett ország nézi, ahogyan a trafikgyőztes Junek Károly apósa cserélgeti a földeket a miniszterelnök családjával, majd pedig azok őrzője és felügyelője lesz” – írta közleményében Szabó Rebeka..

Ha ez még nem elég – tette hozzá az ellenzéki képviselő -, “úgy Flier János – akinek lánya a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa – még Bicskén is nyert dohányboltot. A trafikpályáztatás az orbáni rendszer mintaprojektje. Elvenni, kisajátítani, elűzni – Felcsúton ezt a modellt már ismerik, immáron országos szintre emelkedett az oligarchastratégia. De ennek itt vége kell, hogy legyen: az E14-PM szövetség nem hagyja nyugodni a föld- és trafikmaffiózókat, büntetőfeljelentéssel él az ügyben, amelynek végén lemondások sorozata várható” – jósolta Szabó Rebeka.

Közben a Népszabadság arról írt, hogy akár élelmiszert is árulhatnak majd a dohányboltokban. A törvény módosításának majdnem véglegesített szövege szerint a nemzeti dohányboltok a „jogszabály által meghatározott más terméket is forgalmazhatnak”. A cirkalmas indoklás szerint a „termékkörbővítés jelenlegi lehetőségeit kihasználva indokolt lesz megfelelni a további kereskedői igényeknek azáltal, hogy lehetőség lesz a dohányboltokban bizonyos élelmiszer-ipari termékek forgalmazására”.

A megélhetésüket elveszítő dohánykereskedőket képviselő Magyar György ügyvéd korábban azt mondta: súlyosan jogsértő, így akár peresíthető elem a termékkör utólagos kiszélesítése, illetve ezzel kapcsolatban a pályázati határidő módosítása. Magyar György úgy látja: a hazai, polgári jogi per mellett uniós eljárás megindítása sem zárható ki, felvetődhet az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárásának kezdeményezése. A polgári jogi perben ugyanis arra kérhetik a bíróságot, a körülményei miatt nyilvánítsa semmisnek a trafiktendert, illetve a szerződéseket. A pályázat átláthatatlansága, az elbírálásnál érvényesülő, szubjektívnak tűnő elbírálási szempontok uniós irányelvet sérthetnek. Így az Európai Bíróság dönthet a kérdésben, márpedig a luxembourgi testület döntései a magyar kormányra is kötelezőek.

A luxembourgi bíróságon indított magánjogi eljárás sajátossága, hogy igencsak lerövidíti az uniós jogérvényesítés időtartamát. Amennyiben ugyanis a brüsszeli bizottság indítana kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben az adott témában, úgy a végső szót szintén a luxembourgi testület mondaná ki, de csak három-négy évvel később. Viszont ha a károsultak közvetlenül az uniós bírósághoz fordulnak, úgy a bíróság is jóval hamarabb, átlagosan egy-másfél év alatt dönt. Magyar György ügyvéd úgy fogalmazott: május 16-ra készülnek el az ügy részletes jogi elemzésével, akkor döntik el, milyen eljárásokat indíthatnak milyen jogi alapon és kivel szemben.

Orbán Viktor korábban azt ígérte: megkeresik a jogi lehetőségét annak, hogy biztosítsák majd azok megélhetését, akik korábban trafikot üzemeltettek főállásban, de a mostani pályázaton nem nyertek. A számukat most becsülik meg. „Ezekkel az emberekkel külön kell foglalkozni”, mert a kormányfő szerint ez becsületbeli ügy.

Új pályázatot írt ki az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. honlapján azoknak a trafikosoknak, akik már régóta dolgoznak a szakmában, de a mostani koncessziós eljárásban mégsem nyertek. A kiírás szerint annak lehet esélye, aki az előző pályázat minden hivatalos feltételének megfelelt, de nem nyert, viszont legalább húsz éve üzemelteti trafikját.

Ha ön vesztes pályázó és nem érti, hogy miért, ide kattintson, sok mindenre fény derül!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik