Belföld

Nem voltak izraeli katonák 2006-ban Budapesten

izraeli-katona(210x140)(1).jpg (izraeli katona)
izraeli-katona(210x140)(1).jpg (izraeli katona)

Sem a belügy, sem a magyar titkosszolgálatok nem tudnak arról, hogy izraeli fegyveres erők avatkoztak volna be Budapesten 2006 őszén.

Sem a Belügyminisztériumnak, sem az Alkotmányvédelmi Hivatalnak nincs olyan információja, amely alátámasztaná, hogy izraeli fegyveres erők avatkoztak be Budapesten 2006 őszén – jelentették ki a szervek képviselői kedden, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén, ahol a többség nem támogatta a témában a Jobbik által javasolt eseti bizottság felállítását.

A jobbikos Volner János és Mirkóczki Ádám korábban eseti bizottságot akartak felállítani, hogy kivizsgálják, segített-e valaki a magyar rendőröknek helyreállítani a rendet, ám a fenti információk tükrében erre nem lesz módjuk.

Nem állítanak, csak kérdeznek

Mirkóczki a javaslat egyik előterjesztőként a keddi bizottsági ülésen kiemelte: a Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumok olyan súlyos kérdéseket vetnek fel, amelyeket egy parlamenti bizottságban kell tisztázni. Mint elmondta: beadványukat direkt úgy fogalmazták meg, hogy semmit sem állítanak, csak kérdeznek, de pont ezért: ha van bármi valóságtartalma a dokumentumoknak, akkor azért, ha nincs, akkor pedig azért kell megválaszolni a kérdéseket, hogy idegen fegyveres erők – például izraeliek – kinek az engedélyével, miért, milyen céllal avatkoztak be Budapesten.

Arra a felvetésre, hogy ezek sajtóhíresztelések lennének, Mirkóczki Ádám elmondta: hogy az egyik kereskedelmi híradó képpel, hanggal számolt be arról, hogy 120 izraeli katonai érkezett Ferihegyre, egyúttal leszögezte, hogy a Wikileaks nem egy hírportál, amely újságírói véleményeket tartalmaz, hanem Amerika legfontosabb hírszerző ügynökségének munkatársaitól származik.

Komolyan vették a Jobbikot

Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő és Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke egyaránt a BM és az AH megerősítését kérte, hogy van-e bármilyen olyan információ, dokumentum, amely alátámasztja a felvetést. Molnár Zsolt ugyanakkor azt is hozzátette: véleménye szerint pártpolitikai indíttatású a felvetés.

A BM és az AH képviselői kijelentették, hogy nincsenek ilyen jellegű információk. Ezt követően a szavazáson – az előterjesztő Mirkóczki Ádám kivételével – senki sem támogatta e tárgyban az eseti bizottság felállítását.

Volner sem kapott támogatást

Volner János másik eseti bizottságot felállító javaslatát sem támogatták, amely a pártok által állami vállalatoktól és külföldi szervezetektől kapott támogatások jogszerűségét, valamint a Magyar Szocialista Párt esetleges bűnözői körökkel kialakult kapcsolatait vizsgálta volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik