Belföld

Pünkösd: Ismét virágba öltözik a város

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 05. 14. 19:14

Székesfehérváron immár hagyománya van a Pünkösdi Virágálomnak, amely nevéhez hűen az egész Belváros arculatát megváltoztatja néhány napra azzal, hogy ötletes virágkompozíciókkal "öltözteti fel" a köztéri alkotásokat és több középület bejáratát.

Székesfehérváron immár hagyománya van a Pünkösdi Virágálomnak, amely nevéhez hűen az egész Belváros arculatát megváltoztatja néhány napra azzal, hogy ötletes virágkompozíciókkal “öltözteti fel” a köztéri alkotásokat és több középület bejáratát. Idén 16 helyszínt díszítenek a helyi virágkötők és a programhoz csatlakozott két oktatási intézmény. Mindenkit szeretettel várnak a pénteken 17 órakor a Szent István szobortól induló sétára, ahol nemcsak a zsűri, hanem az érdeklődők is meghallgatják az alkotókat és közösen járhatják végig a virágba borult történelmi helyszíneket. A részleteket Brájer Éva alpolgármester, Égi Tamás alpolgármester, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője és a virágkötők, valamint a programba bekapcsolódó iskolák képviselői sajtótájékoztatón ismertették.

“Pünkösdre készül a keresztény világ és már az ünnepre hangolódik Székesfehérvár is. Elmaradhatatlan része ennek a Pünkösdi Virágálom, amelyre az idén több forrást tudtunk biztosítani, így a Szent István Emlékévhez kapcsolódó helyszíneket is sikerült bevonnunk a programba. Nagyon várom már, hogy ez a szép történelmi környezet most a szép virágkompozíciókkal összekapcsolódjon. Sőt, idén először az ország virágkötői elé is kilépünk, mert a megnyitón részt vesz Boros Attila, a Magyar Virágkötők és Kereskedők Országos Egyesületének elnöke is.” – mondta el Brájer Éva alpolgármester.

Székesfehérvár Belvárosában jelentős megújulási folyamat zajlik, amelynek részeként most a Fő utcán és környékén folynak építési munkálatok. Mindezek azonban nem akadályozzák a Pünkösdi Virágálom megrendezését. 

„Köszönet a virágkötőknek és virágosoknak, hogy immár kilencedik alkalommal borítják virágba a Belvárost. Minden eddiginél jobban szükségünk van arra, hogy szemet gyönyörködtető kompozíciók díszítsék a köztereket. Ám egy jó hírt már most megoszthatok a jelenlévőkkel: megkezdődött a Városház tér kockaköveinek újrafugázása, így hosszú évek viszontagságai után hamarosan kényelmesebben lehet majd közlekedni a téren.” – fogalmazott Égi Tamás alpolgármester, az 1. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

A pünkösdi napokat megelőzően is komoly egyeztetések és előkészületek zajlanak a virágkötők részvételével. A 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére idén módosult és ki is egészült a feldíszítésre kijelölt helyszínek száma. Sorsolással a szerencse döntötte el, hogy ki melyik helyszínt veszi birtokba május 17-én, pénteken. Minden résztvevő előre megtervezi azt, hogy milyen virágokból, milyen formákat alakít ki az általa kihúzott helyszíneken, köztéri alkotásokon.

„Egy újabb színfoltot szerettünk volna vinni a város életébe, amikor évekkel ezelőtt megszületett a virágosok és virágüzletek összefogásával a Pünkösdi Virágálom. Nagy kihívás számunkra, hogy a megszokott közegünkből kilépve mit tudunk megmutatni magunkból és alkotói munkánkból a város lakosságának. Az idén nyolc virágüzlet és két iskola díszít fel 16 helyszínt.” – ismertette a résztvevő virágkötők képviseletében Horváth Ildikó.

Az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI immár negyedik alkalommal hozza el virágkötő tanulóit. Mint Bozori Zsuzsanna szakoktató elmondta, idén a Kossuth utcában látható „Táncosnő” című szobrot öltöztetik virágba közösen. Speciális nevelési igényű diákokat oktatnak virágkötészetre, így nagy lehetőség számukra, hogy a szakma már gyakorlott képviselőivel közösen mutatkozhatnak be. Kiderült: a tavalyi Süsü figura után idén királylányos virágkompozícióban gondolkoznak.  

2013-ban egy újabb oktatási intézmény csatlakozott a díszítőkhöz, a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola. Ők művészeti képzést nyújtanak, így most izgalommal vegyes várakozással tekintenek a péntek elé, hogy a megálmodott terveket hogyan sikerül virágba önteni és megvalósítani. Tőlük Gálné Pék Eszter és Szabóné Szűcs Angéla vezetésével két csoport dolgozik majd. Az egyik – több osztály diákjaiból álló – csoport Géza fejedelem szobrát húzta ki a sorsoláson.

„Érdekes új próbatétel lesz ez számunkra, hiszen nem vagyunk virágkötők. Mi zenészeket, táncosokat és grafikusokat képzünk. A vizuális kultúra azonban megjelenhet virágkompozíciókban is, mi most egy ilyen terv megvalósítására készülünk. Géza fejedelmet városalapítóként jelenítjük meg. Egy stilizált városkaput formázunk, apró kavicsokat és a honfoglaló magyarok szalagfonatos mintáját használjuk fel.”– ismertette Gálné Pék Eszter.

A másik diákcsoport Pátzay Pál alkotását díszíti majd pénteken. Mint Szabóné Szűcs Angéla elmondta, számukra a monumentális talapzat jelenti a legfőbb kihívást, hiszen ezt teljesen virágdíszbe öltöztetik a lelkes fiatalokkal. A 10-es huszároknak emléket állító lovas szobor talapzatára nagyméretben a lovasság ’48-as zászlóját rakják ki virágból, amelynek kiválasztásában a Fehérvári Huszárok Egyesülete volt segítségükre.

Egy közös séta keretében kerülnek átadásra a Pünkösdre készülő kompozíciók. Mindenkit szeretettel várnak 2013. május 17-én, pénteken 17 órakor a Megyeháza előtt. Egy rövid zenei műsort követően dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen járják végig a tizenhat helyszínt és itt személyesen az alkotók mesélnek a résztvevőknek az általuk készített kompozíciókról. 

A séta helyszínei:

 1. Sidló Ferenc: Szent István lovas szobor           (Megnyitó)
 2. Nagy Lajos szobra a Karmelita, szemináriumi templom oldalán, Kossuth utca
 3. Medgyessy Ferenc: Táncosnő, Kossuth utca
 4. Városháza Kossuth utcai kapu, erkéllyel
 5. Géza fejedelem szobra, Géza fejedelem tér
 6. Szent Anna Kápolna bejárata
 7. Pátzay Pál: 10-es huszárok emlékmű, Városház tér
 8. Szent Imre, Barátok templom kapu, Városház tér
 9. Hiemer-ház kapu, Oskola u 2-4.
 10. Szent Imre szobor, Oskola u.
 11. Püspökség kapu erkéllyel, Városház tér
 12. Medgyessy Ferenc Török kút, Városház tér
 13. Országalma, Városház tér
 14. Városháza kapuja erkéllyel
 15. Nemzeti emlékhely zászló, Pipo torony
 16. Romkert bejárat, Nagyboldog asszony templom, Koronázó tér
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10: LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.