Belföld

Kanyarójárványt is okoztak már az oltásellenesek

A kötelező védőoltások bevezetése óta egy sor betegség tűnt el. Ma újra divat lett az oltásellenesség, elő is kerülnek a betegségek.

Mint az FN24 megírta, Pilisszentlászlón szamárköhögés-járványról számolt be az ÁNTSZ. Szerencsére nem lett súlyosabb következménye a megbetegedéseknek, de elgondolkodtató, hogy újra felütötte a fejét egy olyan betegség, amivel évtizedek óta nem találkoztunk. Mindennek az az oka, hogy sok szülő elutasítja a védőoltásokat.

Nem ez az első eset, hogy járványt okoz az ehhez hasonló szülői felelőtlenség. 1998-ban Ausztriában egy salzburgi iskolából indult ki egy kanyarójárvány. Ez ott is arra volt visszavezethető, hogy az adott iskolában az országos átlagnál lényegesen kevesebb gyerek részesült oltásban. Az is egy Waldorf-iskola volt. A Rudolf Steiner pedagógiai elveinek szellemében szerveződött iskolatípus elvileg a szülők döntésére bízza, kérik-e gyermekeik számára a védőoltást avagy sem. Legalábbis sokan értelmezik így az eredeti antropozófia tanokat, noha Steiner idejében még nemigen voltak elterjedtek azok a védőoltások, amelyek gyakorlatilag eltüntetnek egy sor ragályos betegséget.

Majdnem lefújták az Eb-t is

Salzburgban két héttel az első eset után már 180 megbetegedést jelentettek – a fertőzöttek közül 105-en az említett iskola tanulói voltak –, a fertőzés gyorsan átterjedt más tartományokra is. A lappangás időszakában bárki bárhova tünetmentesen széthordhatta a vírust. Ott a helyi ÁNTSZ végül bezárta a Waldorf-iskolát, és azokat az intézményeket, ahol több megbetegedést észleltek. A többi iskolában, illetve nyitás után a góc helyszínein kizárólag azok a diákok és tanárok vehetnek részt az oktatásban, akik igazolni tudják, hogy vagy beoltatták magukat, vagy korábban már megkapták e betegséget. Így sikerült megfékezni a betegséget, noha már az is felmerült a pesszimistábbakban, hogy az akkor nyáron Ausztriában szervezett foci-Eb-t is le kell mondani. Ezzel egyidejűleg az ügyészség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen gondatlanságból, fertőző betegséggel elkövetett veszélyeztetés miatt. Egyébként, mint kiderült, Salzburgba valószínűleg egy svájci, szintén waldorfos gyerek vitte a vírust.


Fotó: Reismann Mariann (1946)

2009-ben egy svájci Steiner-iskolában tört ki a kanyarójárvány, a 340 diákból 40 megbetegedett, közülük kettő kórházba került, és 250 diákot két hétre ki kellett zárni az iskolából. 2010-ben Németországban ütötte fel a fejét a kanyaró, noha ott is országosan 80-90 százalékos az átoltottság. Kiderült azonban, hogy az is egy Waldorf-iskolából eredt, ahol lokálisan jóval kisebb volt ez az arány.

Oltási adatokat eddig csak Svédországra publikáltak: míg 1999-ben az állami iskolák tanulóinak 93 százaléka volt beoltva, az oltási arány a waldorfosoknál 18 százalék volt. Ez a vizsgálat egyébként azt is kimutatta, hogy ezzel párhuzamosan a megbetegedések is jóval gyakrabban fordulnak elő a waldorfos gyerekeknél (61 százalék a 4,5 százalékkal szemben). Igaz „cserébe” 38 százalékkal kevesebb allergiás megbetegedést mutattak, mint a „normál” köziskolákban tanuló diákok.

Nem csak a Waldorf

Bár kétségtelen – s a svéd kutatás bizonyítja is –, hogy a waldorfosok fogékonyabbak az oltásellenességre, de nem varrhatjuk kizárólag az ő nyakukba a régi-új járványok kitörését.

Másfél évtizede egy bizonyos Andrew Wakefield brit orvos írt egy cikket a világ egyik legtekintélyesebb orvosi szaklapjában, a The Lancetben, amelyben határozottan állította, hogy autizmust okozhat, ha egy kisgyerek megkapja a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen védelmet nyújtó kombinált vakcinát, az MMR-t. Ennek jeleként szinte pillanatokon belül hatalmasat zuhant az addigra már elfogadott és széles körben alkalmazott védőoltás népszerűsége Angliában, a nyugati országok többségében és a tengerentúlon is.

A fent említett járványok mellett 2009-ben az Egyesült Államokban is több százan betegedtek meg mumpszban. Szintén az USA-ban volt szamárköhögés is (egy Waldorf-suliból kiindulva).

Kiderült közben, hogy Wakefield állításai nemcsak helytelenek, tudománytalanok voltak, de korrumpálták is a kutatót. A szaklap hivatalosan vissza is vonta 1998-as cikkét, a brit orvosi kamara pedig kizárta tagjai sorából.

Oltásban még jók vagyunk

Az elmúlt három év során több mint 90 ezer kanyaró, tavaly pedig 20 ezernél több rubeola megbetegedés fordult elő világszerte, 80 százaléka az EU államaiban. A megbetegedések zöme védőoltással elkerülhető lett volna. A járványok megelőzésének egyetlen módja a lakosság kanyaró elleni védőoltásának biztosítása. Fokozott odafigyeléssel, a források biztosításával és megfelelő politikai elkötelezettséggel 2015-re kanyaró- és rubeolamentessé válhat a régió – írta nemrégiben az ÁNTSZ.

Magyarországon szerencsére egyelőre igen ritka kivételnek számítanak a pilisszentlászlóihoz hasonló esetek. Az életkorhoz kötött védőoltások teljesítése nálunk hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik