Belföld

Egy karba tömörülnek a pedagógusok

tanár (tanár, diák, oktatás)
tanár (tanár, diák, oktatás)

Szeptember 1-jén minden, állami, önkormányzati köznevelési intézményben pedagógus munkakörben, közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott a Magyar Pedagógus Kar tagjává válik.

Az emberi erőforrások minisztere által benyújtott, a parlament honlapján közzétett, 34 paragrafusból álló oktatási saláta-törvénymódosítás többek között az illetékekről, a közalkalmazottak jogállásáról, a Magyar Tudományos Akadémiáról, a személyi jövedelemadóról, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokról, a nemzeti köznevelési törvényről és a nemzeti felsőoktatásról szóló törvények rendelkezéseit módosítaná.

E mellett rendelkezik a Magyar Pedagógus Karról, amely az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben közalkalmazottként foglalkoztatottak önkormányzattal rendelkező köztestülete, és összesen 16 szakmai tagozatot működtet. A javaslat alapján 2014. április 30-ig a kar országos küldöttgyűlése alakuló ülést tart, amelynek összehívásáról az oktatásért felelős miniszter gondoskodik.

A kar tagja az a pedagógus, aki a meghatározott köznevelési intézményben pedagógus munkakörben történő foglalkoztatásra szóló kinevezést kapott. A testület véleményezési jogot gyakorol a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályok megalkotása és módosítása során, a feladat- és hatáskörét érintő kérdésekben az adott kérdésben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező állami szerv vezetőjéhez fordulhat, és javaslatot tehet. Megalkotja a Pedagógus Etikai Kódexet, és a törvényben, valamint az alapszabályban és az etikai kódexben foglaltak szerint tagjával szemben etikai eljárást folytathat. A kar szakmai érdekképviseleti tevékenysége során a reprezentatív szakszervezetekkel együttműködik, és tiszteletben tartja a szakszervezeteknek a munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény által biztosított jogait.

A kar stratégiai partneri megállapodást köthet más fenntartó intézményeiben dolgozó pedagógusok hasonló feladatokat ellátó szervezeteivel, a feladatait országos szervein, továbbá a megyékben és a fővárosban működő területi szervein keresztül látja el.

A változtatások között az is szerepel, hogy a Magyarország területén kívül folytatott képzéseket is az Oktatási Hivatal veszi nyilvántartásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik