Belföld

Esős hétvége a Dunántúlon

Hidegfront miatt a hétvégén hűvös lesz az id, jövő héttől ismét felmelegedés kezdődik.

A Brit-szigetek térségében, valamint az Észak-Európa felett található légköri frontok mentén nagy területen borult az ég, de csupán kevés helyen esik az eső. A csúcshőmérséklet északnyugaton 15, 20, északon 5, 10 fok között alakul. A kontinens déli, délkeleti részén ugyanakkor anticiklon alakítja az időjárást, száraz az idő, a hőmérséklet is jóval magasabb, 25, 30 fok a jellemző érték. A Kárpát-medence időjárását egy lassan mozgó, térségünkben hullámot vető hidegfront alakítja.

Hajnalig főként a Dunántúlon lesz erősen felhős az ég, itt ismétlődő eső is várható, a Duna-Tisza-közén pedig elszórtan záporok, estig néhol zivatarok alakulnak ki. Ettől keletre derült, csapadékmentes időre van kilátás. Vasárnap az ország nagy részén már felhős lesz az ég, bár a Dunántúlon lassanként megszűnik az eső. Keleten, északkeleten a napsütést követően az erőteljes gomolyfelhő-képződésből záporok, zivatarok kialakulása várható néhol felhőszakadással, itt-ott jégesővel is. Az északnyugati szél nagyobb területen a Dunántúlon erősödik meg, vasárnap már viharossá is fokozódik. Másutt viszont zivatarok környezetében lehet átmeneti viharos széllökés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap nyugaton 13, 18, a középső területeken 16, 21, míg keleten 22, 27 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik