Belföld

Elismerte az iskola a “titkolt járványt”

Miután az FN24 megírta, közleményben ismerte el a pilisszentlászlói iskola, hogy szamárköhögés jelent meg falai közt.

A Pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskola képviselője közölte: három dolgozónál mutattak ki szamárköhögés megbetegedést, akik mára a gyógyszeres kezelés befejeztével gyógyultak. “Az ÁNTSZ helyi munkatársaival a kapcsolatot időben felvettük, és végrehajtottuk az általuk előírt összes megelőző intézkedést” – tette hozzá Dezséri Csaba. Elmondása szerint “a híresztelésekkel ellentétben egyetlen diákunk sem betegedett meg.”

A iskola igazgatója pénteken még azt mondta az FN24-nek, hogy nem hallott járványról. Annak ellenére mondta ezt, hogy már minimum egy hete tudott a járványról, hiszen egy május3-i levélben arról tájékoztatta a szülőket, hogy „három kollégánál és egyikük családtagjánál is kimutatták a szamárköhögés kórokozóját”.

Közben az MTI az FN24 pénteki cikke nyomán beszélt Ócsai Lajos járványügyi főorvossal, aki a hírügynökségnek kijelentette: aki megkapta az életkorának megfelelő szamárköhögés elleni védőoltást, annak nem kell aggódnia. Nagy valószínűséggel nem kapja el a betegséget, vagy ha mégis, gyakorlatilag tünetmentesen átvészeli. Azok viszont, akik nem voltak beoltva, azoknál “bármi megtörténhet” – fogalmazott Ócsai Lajos.

Az országos átoltottság jelenleg 99 százalék körüli. Az úgynevezett nyájimmunitás egy-egy be nem oltott embert még képes megvédeni, de a nagyobb oltatlan gócok már nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ilyen gócok alakulhatnak ki például olyan helyeken, ahol nagyobb számban vannak a “védőoltás-ellenzők”. Ócsai Lajos azt mondta, információi szerint például Pest megyében is többen vannak, akik még az iskolákban is terjesztik a kötelező védőoltás elleni nézeteiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik