Belföld

Trafikmutyi: megszólalt a szekszárdi polgármester

Horváth István (Horváth István)
Horváth István (Horváth István)

Nem hivatalos magánbeszélgetésnek minősítette Horváth István azt a találkozót, amelyen a szekszárdi fideszesek a dohányboltok üzemeltetésére pályázókról beszéltek.

Nem mond le posztjáról Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere, aki egy, a hvg.hu birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint a helyi kormánypárti képviselőkkel vitatta meg, ki nyerjen a trafikpályázaton.

Pénteken tartott sajtótájékoztatóján Horváth azt mondta: természetesnek tartja, hogy a polgármester és a helyi képviselők tájékozódnak egy olyan fontos ügyben, mint a dohányboltoké. A polgármester állítása szerint nem kapott központi listát a pályázókról, hanem őt keresték meg azok, akik dohányboltot szerettek volna nyitni. Horváth abban sem lát kivetnivalót, hogy valaki felvételt készített az általa “nem hivatalos magánbeszélgetésről” – közölte a hvg.hu.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Amint arról lapunk is beszámolt, a hvg.hu-nak hangfelvétele van arról, hogy Szekszárdon valóban egyeztetett a Fidesz arról, kinek legyen dohányboltja a városban. A lap birtokába került felvétel szerint a március végi találkozón a kormánypárti önkormányzati képviselők véleményezték a pályázaton indulók névsorát. A polgármester vetette fel az ötletet, egyenként mentek végig a listán a nevek és utcák alapján.

“Az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni” – adta meg a trafikpályázatok legfontosabb bírálati szempontját Horváth István, polgármester.

A Demokratikus Koalíció a hangfelvételre reagálva péntek reggel közölte, hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesz Horváth István ellen. Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc vezette párt alelnöke, független országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón közölte a hírt, ahol elmondta azt is, elvárják a nyomozó hatóságtól, hogy minden más pályázatot vizsgáljanak meg, valamennyi fideszes országgyűlési képviselő és polgármester megkérdezésével.

Közben a kormány is megszólalt, Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, a kormány helyi ügynek tartja, ezért nem foglalkozik a szekszárdi dohányboltpályázatokkal. Giró-Szász András úgy fogalmazott: természetesnek tartja, hogy egy polgármester mindenről tudni akar a településén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik