Belföld

Megfulladjunk?

asztmapipa (asztma, )
asztmapipa (asztma, )

Aláírásokat gyűjtenek az asztmás gyermekeket nevelő szülők. Az ellen tiltakoznak, hogy áprilistól nem kapják a tartós beteg gyermekeket nevelő családok a megemelt összegű családi pótlékot, s más támogatásokat is megszüntettek.

Ahogy a hozzászólásokból kiderül, a legújabb intézkedések nem csupán az asztmás betegségekben szenvedők hozzátartozóit érinti, hanem minden egyéb tartós betegségre is vonatkoznak a rendelkezések, mint például autoimmun betegségben szenvedő gyermekre.

 

Ha van asztmás gyermeked, akkor biztos Te is hallottál már róla, hogy elveszi a kormány az asztmás gyerekektől az emelt összegű családi pótlékot és ezzel együtt a többi támogatást is (MÁK kártya – utazási kedvezmény, hosszabbított GYES, közgyógy…) – írja Facebook-oldalán Fabisovics Tímea. “Pedig egy asztmás gyermeknek napi szinten kell többfajta állandó gyógyszert szednie és, ha beteg, akkor még többet! Igen is rengeteget jelent ez a pénz, egy olyan háztartásban, ahol asztmás gyermek is él…Így is sok olyan gyógyszert kell megvennünk, amire nincs támogatás, akkor legalább azokra legyen amik a legszükségesebbek! Arról nem is beszélve, hogy egy asztmás gyermek sokkal gyakrabban betegszik meg, mint az egészséges társai. Így sokkal nehezebb mellette munkát találni, majd meg is tartani, hiszen a munkaadók nem szívlelik, ha sűrűn megyünk el betegállományba..”

Tegnap este óta már több mint ezren aláírták a petíciót. A hozzászólásokból az is kiderül, hogy többen munkát sem tudnak vállalni gyermekük betegségének súlyossága miatt, de enyhébb tartós betegség mellett is sok a teendő és a kiadás. Az aláírásgyűjtés elindítója – bár több akcióban részt vett már, amely sikertelenül végződött – most bízik abban, hogy nem süket fülekre találnak. Az Európai Bizottság 2013-at a levegő évének nyilvánította.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik