Belföld

Lefoglalták egy iskolában az érettségi teszteket

Nap mint nap kivonulnak egy iskolába a kormányhivatal emberei, akik nemcsak ellenőrzik a vizsga menetét, hanem lefoglalják és elviszik a megírt középfokú teszteket. Az iskolába a rendőröket is kihívták.

A Szegényeket és a Rászorultakat Segítő Alapítvány (Szersa) fenntartásában működő Soroksári úti iskolában olyan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett és tanulási problémával küzdő, elsősorban roma diákok tanulnak, akikről már mindenhol lemondtak. A különböző szakmákon (kőműves, szakács, szociális gondozó, pincér) kívül az ide járó fiatalok érettségihez is juthatnak. Korábban már írtunk arról, hogy az iskola egy volt tanára (aki mellesleg Fidelitas-tag, jó kormánykapcsolatokkal) bejelentése alapján vizsgálat indult az intézmény szabálytalan működése ügyében.

Érettségi rendőrökkel, kormányhivatalnokokkal

Kedden – mint mindenütt – a matematika középfokú teszteket írták a diákok. A dolgozat kiosztása előtt az iskolában megjelent a Fővárosi Kormányhivatal két munkatársa. A vizsgák ellenőrzéséhez természetesen joga van a hivatalnak bármely intézmény esetén, azonban az „ellenőrök” – az iskola által az esetről írt jegyzőkönyv szerint – nem vittek magukkal megbízólevelet. Ezért kihívták a rendőrséget is. A kormányhivatalnokok főnöke telefonon tájékoztatta a rendőröket arról, hogy a megbízólevelet a hatósági igazolvány is helyettesíti. Ezt az iskolát fenntartó alapítvány elnöke, Orsósné Varga Mária lapunknak cáfolta, mint mondta, a törvény szerint a hatósági igazolvány és a megbízólevél együttesen szükséges az ellenőrzéshez.

Tehát miközben a gyerekek a matekteszteket írták, a rendőrség jegyzőkönyvet vett fel az intézkedésről, majd elvonult. Háromnegyed 11-kor azonban az alapítványi elnök szerint még öt (a kormányhivatal szerint még egy) kormányhivatalnok érkezett az iskolába. Az „ellenőrök” lefoglalták a maturálók – igencsak zaklatott körülmények között – megírt tesztjeit, továbbá az érettségi jegyzőkönyvet. Míg normál esetben azt az adott iskolában javítják a szaktanárok központi útmutató alapján, itt „az igazgató, az érettségi elnök, valamint a kormányhivatal között konszenzus alakult ki arra vonatkozóan, hogy a dolgozatok felbontására és javítására a három fél, valamint a javítótanár jelenlétében a kormányhivatalban kerül sor”.

Nem volt érdemjegyük

A fővárosi kormányhivatal az FN24 kérdésére megerősítette a vizsgák hatósági ellenőrzéséről szóló hírt. Mint megjegyezték, a Szersa által működtetett Oktatási Központ kapcsán jelenleg két ellenőrzés van folyamatban. „Az egyik egy még január 16-án indult törvényességi ellenőrzés, mely a fenntartóval szemben és arra vonatkozóan zajlik, hogy a fenntartó a jogszabályi előírásoknak megfelelően működteti-e az iskolát. Ez az ellenőrzés a Magyar Államkincstárral közösen zajlik.”

Mint Rikker Emília kabinetvezető leszögezte, megállapították, hogy az iskola osztálynaplóiban a tanulók egyharmadának egyáltalán nem volt érdemjegye, illetve félévi jegye, és osztályozó vizsgára utaló bejegyzés sem szerepelt a lapjukon feltüntetve. (Az iskola azzal védekezik, hogy nem is lehetett meg minden bejegyzés, jegy hiánytalanul, hiszen a dokumentumokat elvitték.) A kormányhivatal szerint „jelentős volt a minden tantárgyból osztályozó vizsgára kötelezett bejegyzés is. Az osztályozó vizsgák adatai is anomáliára utaltak”. Ezért tartották fontosnak, hogy ellenőrizzék azt, hogy az érettségi vizsgán mely tanulók jelennek meg, és az érettségi vizsga megszervezése és lebonyolítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik-e.


Képünk illusztráció
Fotó: MTI / Kovács Tamás

A dokumentumok lefoglalásáról készült jegyzőkönyv szerint hét diák tesztjét foglalták le, ám Varga Mária tájékoztatása szerint 11 diák dolgozatát vitték el. Az iskolában szerdán és csütörtökön is megjelentek a kormányhivatal emberei, és a történelem- és az angolteszteket is lefoglalták.

„Nem engedik a cigányokat érettségizni”

Orsósné szerint egyszerűen arról van szó, hogy „nem engedik a cigány gyerekeket érettségizni”. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy a tavalyi érettségi sem volt zökkenőmentes: az érettségi elnök megalázta, kioktatta a vizsgázókat. A tavalyi anomáliára a kormányhivatal azonban így emlékszik: „A 2011/12. évi tavaszi érettségi vizsgán a középszintű szóbeli érettségi vizsgát követően a sok elégtelen eredmény láttán a fenntartó az állami vizsga menetébe beavatkozott. Ezért hatósági ellenőrzés keretében került sor a tavalyi érettségi dokumentáció jogszerű lezáratására, és a bizonyítványok kiosztására. Jelen hatósági ellenőrzés célja a tavalyi problémák megismétlődésének elkerülése, az érettségi vizsgák jogszabály szerinti lebonyolításának nyomon követése.”

Az iskola nemcsak azt kifogásolja, hogy lefoglalták a jegyzőkönyvet, hanem azt is, hogy az érettségi teszt kitöltése közben folyamatosan bent tartózkodtak a teremben, a padok között járkáltak az „ellenőrök”, megnézték a diákok függvénytáblázatát, sőt a tanulókat a WC-re is elkísérték, s ha valaki sokáig volt bent, kopogtatva sürgették. A kormányhivatal azonban azt állítja, munkatársai „a dokumentumok ellenőrzését követően az írásbeli megkezdésétől a továbbiakban néma megfigyelőként voltak jelen. Az érettségi vizsga menetét nem zavarták.”

Normatíva fefüggesztve

Januárban a Szersától megvonták az állami normatíva folyósítását. Mint korábban írtuk, a kormányhivatal szerint „a tanulói jogviszony nyilvántartására szolgáló beírási naplók, valamint a 2012. évi októberi normatív állami hozzájárulás igénylőlapok és az osztálynaplók adatainak összevetése kapcsán kirívó eltéréseket tapasztalt az Igazgatóság, ezért saját hatáskörben mérlegelve a helyzetet a 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló rendelkezések figyelembevételével önállóan döntött a SZERSA finanszírozásának felfüggesztéséről 16228/1/2013. számú végzésében.”

Ez ellen a fenntartó fellebbezéssel élt, a beadvány az Emberi Erőforrások Minisztériumába 2013. február 13-án érkezett. A minisztérium soron kívüli eljárásban bírálta el, szem előtt tartva a tanulók, a dolgozók, az intézmény érdekét, ugyanakkor nem hagyva figyelmen kívül azt sem, hogy közpénz felhasználásáról van szó. Ennek megfelelően a jogszabályok által meghatározott hatvannapos ügyintézési határidőt lerövidítve, 2013. február 28-án megszületett a határozat a normatíva továbbfolyósításáról a vizsgálatok hitelt érdemlő lezárásáig.

A vizsgálat lezárásáról Orsósné nem tud, de a normatíva folyósítását májustól újra felfüggesztették.

A SZERSA megjegyzése a cikkhez

A cikkünk megjelenését követően a SZERSA ügyvédje, Ócsai József a következőkről tájékoztatta szerkesztőségünket: A cikk két alapvető tárgyi tévedést is tartalmaz: egyrészről nem gyerekek, hanem esti tagozatos felnőttek érettségi dolgozatairól van szó, másrészről pedig a kormányhivatalai alkalmazottak által a délelőtt folyamán visszahozott megbízólevél összesen egy darab volt, és nem a tárgyra vonatkozott, hanem egy újonnan belépett kormányhivatali dolgozó igazolványát helyettesítette. A cikk ezt a megbízólevelet úgy tünteti fel, mintha a hatóság ezzel pótolta volna a törvénysértő magatartását (a megbízó levél hiányában folytatott ellenőrzést), pedig ez sajnos korántsem történt így.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik