Belföld

Ki felel majd a végzetes esetekért?

Asztma (Asztma)
Asztma (Asztma)

Tízezrekkel rövidítik meg a tartósan beteg gyermekeket nevelő családokat, ugyanis egy rendelet módosításával megvonták tőlük a közgyógyellátást, a megemelt összegű családi pótlékot és az utazási kedvezményeket.

Aláírásokat gyűjtenek a csoport oldalán, petíciójukat az Emberi Erőforrások Minisztériumához juttatják el. A váratlan jogszabály-módosítás nem csupán az asztmás, hanem a cukros, autoimmun és más tartós betegségben szenvedő gyermekeket is érinti – mondta Theodorovics Andrea, a csoport tagja. Ezzel arra is utalt, hogy tőlük függetlenül már aláírásgyűjtést kezdett, szintén a közösségi oldalon, Fabicsovics Linda, ő az asztmás gyermekek ellátása miatt . A Küzdjünk együtt akciót elindító, asztmás gyerekeket nevelő szülők egy nap alatt már 2500 aláírást gyűjtöttek.

Theodorovics Andrea szerint a drága gyógyszeres kezeléseket a támogatások eddig sem fedezték, nagy részét ezeknek a családok nagyon nehezen teremtik elő. A havonta több tízezer forint támogatás megvonása súlyos helyzetet teremt, vannak olyanok, akik nem tudják előteremteni a gyógyszerek és kezelések árát. Ki fog felelni a gyermekek állapotának súlyosbodásáért – tették fel többen az érintettek közül a kérdést – a végzetes kimenetelű esetekért ki vállalja a felelősséget?

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságról szóló rendeletet április elsejei hatállyal módosították, a márciusban felülvizsgálatra kerülő betegeknek már nem utalták a megemelt összegű pótlékot azzal, hogy majd a következő hónapban korrigálják. Korrigálták. Senki nem kap ilyet a tartósan beteg gyermekeket nevelő családok közül.

Szlavkovics Rita

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik