Belföld

Európa-nap az Iparkamarában

A Csongrád Megyei kereskedelmi és Iparkamara Szegeden rendezvényekkel készült a május 9-i Európa Napra.

Az Európa-napi délelőtti programja elsősorban a fiataloknak szólt. A rendezvény résztvevői az online demokrácia sajátosságairól hallhattak, megismerkedhetnek az Európa Tanács “NoHateSpeech Movement” elnevezésű, gyűlöletbeszéd elleni ifjúsági kampányával, amely a rasszizmus és a diszkrimináció online megjelenése ellen irányul. Ezt követően a Fiatalok Lendületben Programiroda közreműködésével nem-formális tanulási lehetőségekről hallhattak az érdeklődők. Ennek keretében két projekt is bemutatásra került:

Az első a BringArt kerékpárváz-festő műhely projektjének bemutatása – használt kerékpárok diákok általi felújítása (egy művészeti középiskolával együttműködve). A felújított kerékpárok hátrányos helyzetű gyermekekhez és családokhoz kerültek.
A másik a MediaGo Alapítvány projektje, mely kreatív álláskeresési módszerekkel ismerteti meg az elhelyezkedési nehézségekkel küzdő fiatalokat kis létszámú műhely találkozók keretében.

A délután  vállalkozókat szólították meg a szervezők, hogy felhívják a figyelmet az EU által felkínált lehetőségre, szabályokra és az olyan szervezetekre, melyek segíthetik őket az Unióban való eligazodásban. Dr. Kozma György, Nemzetgazdasági Minisztérium, külgazdaságért felelős helyettes államtitkár ismertette a 2014-2020 közötti időszakra kialakított Külgazdasági Stratégiát. Az előadáson elhangzott, hogy az alacsony belső fogyasztás miatt az export, a külgazdaság lehet a gazdasági növekedés motorja, ezért a Stratégia fő célkitűzései a befektetés ösztönzés, valamint az exportösztönzés. Magyarország ma is exportorientált, a GDP nagy része jelenleg is az export tevékenységből tevődik össze.

Az előadáson röviden bemutatásra kerültek azon szervezetek is, melyekhez bizalommal fordulhatnak a vállalkozások, ha segítséget szeretnének kérni export törekvéseik megvalósításához. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., valamint a Magyar Export-Import Bank Zrt. is a külgazdaság hazai intézményrendszerének részeként a vállalkozások segítésére jött létre.

A Szegedi Táncművészeti Iskola közreműködéséve az Európa Napot táncos flashmob akciól zárta a Klauzál téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik