Belföld

A Vásárhelyi Iskola jelesei Budapesten

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 05. 10. 12:50

Különös kiállítással tiszteleg Hódmezővásárhely a főváros közönsége előtt a Sensaria Művészcsoport által vezetett Bartók Béla úti Art IX-XI Galériában.Almási István polgármester az Őszi Tárlat - a hazai képzőművészeti élet felszentelt ünnepének - előszobájaként jellemezte megnyitóbeszédében a Vásárhelyi Anzix című kiállítást csütörtökön este, Budapesten.

A Vásárhelyi Iskola kiállítási anyag nem csak jellege – válogatási szempontja – miatt, hanem létrejöttének és utóéletének története miatt is érdekes. A bemutatott alkotások először egy ausztrál műgyűjtőhöz kerültek, majd bő két évtizednyi vándorút után a harmincegy festményből álló kollekció “hazatért” Hódmezővásárhelyre, hogy a város bemutassa azt egy budapesti galériában.

A tárlat megnyitóján Kupper András, Újbuda alpolgármestere Hódmezővásárhely önkormányzatának művészet- és kultúrapártoló hozzáállását méltatta. A kerület országgyűlési képviselője elmondta, hogy nekik “csupán” a galériák részére történő helyiségek bérbe adásával van módjuk a művészek támogatására.

Almási István polgármester megnyitóbeszédében Kratochwill Mimi művészettörténész érdemeit emelte ki, aki a most bemutatott gyűjtemény Ausztráliába kerülésében és azok hazahozatalában is tevékeny szerepet játszott. A kizárólag élő művészektől – a galériák világát kirekesztve, ezzel az alkotó munkásságát közvetlenül támogatva – műteremből vásárló ausztrál üzletember, Erich Brosell a kilencvenes évek elején választotta ki ezeket a kortárs magyar festményeket. A műgyűjtő az alföldi tájat, a paraszti világot ábrázoló alkotásokat jelképes összegért és a szállítást is fedezve ajánlotta fel “hazatérésre” Hódmezővásárhely városának az elmúlt évben. A város pedig élvén a lehetőséggel megvásárolta azokat a Tornyai János Múzeumnak.

Hódmezővásárhely polgármestere arról is szólt, hogy ez a kiállítás jó beharangozója lehet az október 6-án nyíló hatvanadik, jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatnak. A kiállított művek alkotói (Kurucz D. István, Szalay Ferenc, Németh József, Vecsési Sándor, Szurcsik János, Patay László, Bazsonyi Arany, Csikós András és Fejér Csaba) mindannyian meghatározó szereplői voltak a legrégebbi hazai kortárs képzőművészeti seregszemle mezőnyének, és tevékeny részt vállaltak abban, hogy a tárlat az ábrázoló törekvések befogadó otthonává váljon. A Vásárhelyi Őszi Tárlat a kortárs képzőművészet felszentelt ünnepe, melynek előszobája most itt Budapesten az Ausztráliából hazatért Brosell-gyűjtemény kiállítása – fogalmazott megnyitóbeszédében Almási István.

A vernisszázson Tornyai Jánoshoz és Szalai Ferenchez írott verseket szavalt Rakonczai Kitti, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja. A tárlat május 29-ig tekinthető meg Budapesten, az Art IX-XI Galériában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.