Belföld

Nem lesz felelősségrevonás a kéretlen gyerekoltások miatt

Védőoltás (védőoltás)
Védőoltás (védőoltás)

Nem nyomoz a rendőrség a Nebáncsvirág Egyesület feljelentése alapján.

A civil szervezet a hét elején elentette be, hogy  több szülő és gyermekorvos tapasztalata szerint a kötelező védőoltásokkal együtt – külön kérés és értesítés nélkül – beadják az ingyenes és választható pneumococcus elleni oltást is, ami a civil szervezet szerint, ha esetleg jó szándékú gyakorlat is, törvénysértő.

A zalaegerszegi székhelyű csoport szerint “sérül az önrendelkezéshez, a testi integritáshoz és a tájékoztatáshoz való jog”. A nem kötelező, de ingyenes oltásokat a kötelezők beadásával egy időben “úgy bökik bele a csecsemőkbe, hogy a szülőket előtte félrevezetik, vagy egyenesen azt közlik, a nem kötelező oltás kötelező”, de gyakorta előfordul, hogy a szülő “csak az oltás megtörténte után értesül arról, hogy a nem kötelező oltással is beoltották gyermekét”.

Mivel ez az oltás nem része a kötelező oltási rendnek, “ezért az állam nem is vállal az esetleges mellékhatásokért felelősséget”. A vélt törvénysértés miatt a Nebáncsvirág Egyesület feljelentést tett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon.
Az MTI érdeklődésére a főkapitányság csütörtökön közölte: a bűnügyi osztály “a feljelentés elutasításáról határozott, tekintettel arra, hogy a feljelentésben foglaltak nem valósítanak meg bűncselekményt”. A feljelentést az illetékes hatósághoz, a Zala Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervéhez továbbították – derül ki a rendőrség tájékoztatásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik