Belföld

Cukiság! Orrmányos medve és jávorantilop született Győrben

Kilenc hónap vemhességi idő után egy körülbelül 25 kilós jávorantilop borjú látta meg a napvilágot, továbbá az ormányos medvéknél két nőstény is utódokat hozott a világra.

A jávorantilop a világon az egyik legnagyobb antilopféle. Kiváló hosszútávfutó, annak ellenére, hogy a kifejlett felnőttek fél tonnánál is többet nyomhatnak. Hallása és látása kitűnő, viszont szaglása meglepően gyenge. Szarva a többi antilopéhoz képest alkalmasabb a szavanna ragadozóival szemben például az oroszlánokkal vívott közelharcokra.

Jelenleg az állatkertben 5 jávorantilop él. Az első két tehén 2005-ben érkezett a parkba, őket követte egy fiatal bika 2010-ben. A tavalyi évben született utódjuk, a kis bika azóta szoros barátságot kötött a szintén tavalyi évben világra jött zebracsikóval, önfeledt játékukat bárki megfigyelheti az Afrika kifutóban.

Az idei évben az egyik tehén egy nőstény borjúval örvendeztette meg az állatkert dolgozóit. A kicsi egészséges, születését követően 20 perccel- ugyan több bravúros bukfenc bemutatása után – már felállt nem sokkal később szopni kezdett.

Az állatkerti hírek közül az ormányos medvék sem szerettek volna kimaradni, ezért ők is csatlakoztak a sorhoz , jelenleg 6 kis kölyköt rejtenek odúik – olvasható a győri Xantus János állatkert honlapján.

Még több fotó a jövevényekről itt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik