Belföld

Strasbourgig mennek a kövéri szigor miatt

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a házelnök törvénysértően büntette meg 50, illetve 185 ezer forintra Karácsony Gergelyt és Szilágyi Pétert.

A két független képviselő azért kapta a büntetést, mert egy “Loptok, csaltok hazudtok!” feliratú táblát mutatott fel a kormánypárti politikusoknak az ülésteremben. Kövér László a pénzbírságról szóló javaslatát azzal indokolta, hogy a két ellenzéki képviselő az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított. A Szilágyi Péterre kivetett 185 ezer forintot azzal magyarázta, hogy a politikus a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik.

Szabó Tímea az esetről azt mondta, a házelnök törvénysértően járt el, mert az országgyűlési törvény szerint a képviselők a bíróság vagy a hatóság előtt nem vonhatóak felelősségre a megbízatásukkal összefüggő véleménynyilvánításuk miatt. Szilágyi Péter és Karácsony Gergely ezért levelet küld a házelnöknek, aki szerintük megsértette mentelmi jogukat, egyúttal felkérik Kövér Lászlót, hogy adja át az ügyet az Országgyűlés mentelmi bizottságának. Ha a házelnök nem tesz eleget a törvényben foglaltaknak, akkor a Párbeszéd Magyarországért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Szabó Tímea a tájékoztatón arra is kitért, hogy a Heti Válasz a trafiktörvény kapcsán interjút készített Lázár Jánossal. Ebben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár arról is beszél, hogy szerinte Hadházy Ákosnak, a Fidesz szekszárdi helyi képviselőjének állításai sem bizonyítják, hogy valóban csalás történt. “Horváth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról. Ezt a beszélgetést képviselőtársunk – a bizalom és a párton belüli együttműködés jegyében – hangfelvétellel rögzítette. Ha csupán ennyi történt, abban nem látok kivetnivalót, ugyanis a pályázatokról nem a polgármesterek döntöttek, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. világos és méltányos szakmai szempontrendszer alapján” – áll a szövegben. Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért követeli, hogy hozzák nyilvánosságra ezt a hangfelvételt – jelentette ki Szabó Tímea.

Szabó Tímea arról is beszélt, hogy a Közgép székhelyénél tartott tavaly nyári demonstráción részt vevő PM-es politikusok lemondanak a mentelmi jogukról. A bíróság nyolc korábbi LMP-s, a frakció megszűnése óta már független képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől. Közülük hatan: Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka és Szilágyi László jelenleg a PM-hez tartozik, míg Vágó Gábor és Szél Bernadett továbbra is az LMP színeiben politizál.

Mint korábban megírtuk, Kövér László nemcsak a két PM-képviselőt regulázta meg, a házelnök nem engedte elmondani Szanyi Tibor interpellációját, mert az szerinte sértette volna a parlament tekintélyét. Mialatt Kövér László felolvasta döntését, addig Szanyi Tibor egy„Mutyifilter” feliratú táblát tartott a magasba. A szocialista politikus azt mondta, interpellációjában nem volt olyan kifejezés, amit valamelyik fideszes ne használt volna korábban.

Szanyi Tibor egyébként már maga is kapott bírságot, amikor bemutatott a Jobbik frakciójának még márciusban. Szanyira a házelnök a maximális büntetést szabta ki, de – mint most a Borsnak elárulta – egy fillért sem fizetett be, és nem is fog. Az egész eljárás illegális, meg sem hallgatták, úgy ítélték el. Két hete kapott egy fizetési felszólítást, hogy ha 15 napon belül nem utal, levonják javadalmából. Szanyi szintén azt mondta, Strasbourgig is elmegy az igazáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik