Belföld

Megizzasztotta a diákokat a töriérettségi

érettségi (érettségi)
érettségi (érettségi)

Határon túli magyarok, alkotmányosság és EU is szerepelt a feladatsorban. A tavalyinál jóval több tárgyi tudásra volt szükség.

Határon túli magyarok, alkotmányosság, a demokrácia gyakorlásának formái, az Európai Unió működése, a nyilas mozgalom – többek közt ezek a témakörök szerepeltek a középszintű töriérettségi első, rövid feladatokból álló részében – értesült az eduline.hu. Ezenkívül a vizsgázók a dualizmus koráról és a mohácsi vészről is kaptak kérdést.

A portálnak nyilatkozó szaktanár szerint a kettest az idén sem nehéz megszerezni, de a vizsgázóknak jóval több tárgyi tudásra van szükségük, mint az elmúlt években. „Jól érzékelhető, hogy az érettségi összeállítói az elmúlt időszakban a szövegértési készséget mérő kérdések mellett olyan feladatokat is megfogalmaznak, amelyeket szaktárgyi tudás nélkül nem lehet megoldani, ilyen például a római köztársaságról szóló kérdés” – mondta a szaktanár a középszintű töriérettségiről.


Fotó: MTI / Balázs Attila

A második, esszéfeladatokból álló részben a témák között szerepel: a középkori gazdaság, az ENSZ működése, a honfoglalás, a magyarországi reformáció és Széchenyi programja. A diákok a „romák hátrányos helyzetének összetevőiről” is írhatnak fogalmazást, ehhez egy korfát, a romák iskolai végzettségéről egy táblázatot, a magukat cigány nemzetiségűnek vallók arányáról pedig egy térképet kaptak – értesült ugyancsak az eduline.hu.

Mint arról korábban beszámoltunk, történelemből középszinten 1296 helyszínen 79 781-en, emelt szinten 113 helyszínen 5753-an tesznek érettségi vizsgát. A feladatsor kitöltésére 180 perc áll a rendelkezésükre, míg emelt szinten 240 percük van a maturálóknak.

A vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik