Belföld

Fagyi is lesz a nemzeti trafikokban?

nemzeti dohánybolt (nemzeti dohánybolt)
nemzeti dohánybolt (nemzeti dohánybolt)

Tovább bővítenék a nemzeti dohányboltok kínálatát. Lázár János pedig dohánymultit sejt a cigis botrány mögött.

A parlament költségvetési bizottsága azt javasolja, hogy fagylaltot és jégkrémet is árulhassanak a leendő trafikok.

A tavaly szeptemberben elfogadott törvény alapján dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni az új rendszerű üzletekben, a parlament azonban már decemberben bővítette a termékkört, engedélyezve, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak. A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a július 1-jén megnyitó trafikok.
A legújabb bővítési javaslatot szerdán terjesztették be a parlamentnek.

Ugye nem feledjük a szabályt, hogy bár nem tiltják ki a 18 éven aluliakat a trafikokból, – korábbi tájékoztatás szerint – amíg ők esetleg az üzletben vannak, addig más nem szolgálható ki cigivel. Szóval az utcán várnak majd a dohányzók, ha a tinik fagyit vesznek?

Közben Lázár János előállt az ő verziójával, ki a trafikmutyi felelőse. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Philip Morris dohányipari multit sejti a trafikkoncessziók kiosztása körüli botrány mögött. 

A Heti Válasz azt írja, hogy csütörtökön megjelenő számában minden eddigi váddal szembesítette Lázár Jánost, aki azt állította, a Philip Morris először Brüsszelben lobbizott, majd a törvény elfogadását próbálta megakasztani, végül politikai lejárató akciót szervezett. A dohányipari multinak súlyos érdeksérelmet okozott az átalakítás. „Világosan megüzenték nekünk, hogy mindent el fognak követni az új rendszer július 1-i bevezetésének megakadályozására. Egy ekkora üzletnél nem számít néhány százmillió forint egy kommunikációs kampányra” – fogalmazott az államtitkár. További részletekért kattintson ide:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik