Belföld

Titokban maradhatnak a trafikpályázatok

Trafik, dohánybolt (trafik, dohánybolt)
Trafik, dohánybolt (trafik, dohánybolt)

A tárca szerint a nyertes, illetve vesztes pályázatok, valamint azok mellékletei nem minősülnek közérdekű adatnak, így azokat nem adják ki a nyilvánosságnak - írta az origo.hu kedden.

Korábban több párt és szervezet, valamint hírportál is közérdekű adatigényléssel kérte a trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát. A Transparency International (TI) Magyarország korábban közleményben tudatta az MTI-vel, hogy az atlatszo.hu oknyomozó portál, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület az adatokat egyszerre kérte a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

Az origo.hu keddi cikke szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden válaszolt közérdekű adatigénylésükre. A minisztérium szerint a koncessziós törvény meghatározza, hogy a trafikpályázatokban mi minősül közérdekű adatnak. Mint a tárca kiemelte: “kizárólag a nyilvános pályázatok elbírálása során készített emlékeztetőben foglaltak, valamint a koncessziós szerződés azon tartalmi elemei minősülnek közérdekű adatnak, amelyek a nyilvános koncessziós pályázat kiírásának a részét képezik”.

Ennek értelmében a nyertes, illetve vesztes pályázatok, valamint azok mellékletei nem minősülnek közérdekű adatnak, így azokat, “figyelemmel a személyes adatok védelmére, valamint az üzleti titokhoz való jog tiszteletben tartására”, nem adják ki. Ugyanígy a pályázatokat elbíráló bizottság névsora és az üléseikről készült jegyzőkönyvek, illetve egyéb dokumentációk sem nyilvánosak – tették hozzá.

A benyújtott pályázatok által elért pontszámot a koncessziós szerződések megkötése után számított harminc napon belül felteszik nemzetidohany.hu oldalra – tudatta az origo.hu.

Péterfalvi Attila adatvédelmi szerint nemcsak a nyertes, hanem a vesztes pályázatokra vonatkozó adatok egy része is nyilvános, tehát a következőekre vonatkozóan az NDN Zrt. nem utasíthatja vissza az adatigénylést:

  • a beérkezett pályázatok adatainak összefoglalása

  • a legkedvezőbb pályázat elfogadásának részletes indokai

  • a nyilvános pályázatok elbírálásáról készített emlékeztető (annak minden eleme, az ily módon közérdekből nyilvános személyes adattá minősített személyes adatok is)

A trafikügy április 24-ei kirobbanása óta működik aTrafikmutyi blog, ahová az olyan történeteket várják, melyekből kiderül: a dohányárusítás jogát a helyi kisvállalkozó helyett a helyi polgármester vagy politikus, illetve annak rokona, barátja, üzletfele nyerte el. A blogot immár szinte a teljes magyar sajtóforrásként tartja számon. Idézi például a hvg.hu, a Magyar Narancs, a Hír24 és az Index is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik