Belföld

Orbán Győrött: a család a mozgatórugó!

A miniszterelnök egy kerekasztal-beszélgetés jubileumi előadására látogatott Győrbe, ahol a gazdaságról, az EU-s viszonyokról és a család szerepéről is beszélt.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) győri szervezete jubileumot ünnepelt kedden a Győri Nemzeti Színházban. Lanczendorfer Erzsébet, országgyűlési képviselő, a KÉSZ tiszteletbeli elnöke ugyanis 1997-ben indította útjára a szervezet országjáró kerekasztal-beszélgetését, melynek ezúttal a 200. ülését tarthatták meg a kisalföldi megyeszékhelyen. A kerek számra való tekintettel Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője, Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója, továbbá Orbán Viktor, miniszterelnök fogadta el a meghívást.

A baloldal, mint hirtelen szövetség?

Zsúfolásig megtelt a teátrum nézőtere, az ülőhelyek mellett szinte az összes lépcsőjegy is elkelt az előadásra. Lanczendorfer Erzsébet elsőként Mráz Ágostonnak tette fel kérdéseit, aki a pulpitushoz vonulva a baloldal válságelemzésével indította beszédét. „Minden kérdés a baloldal válságára vezethető vissza. Programjuk nagy része az aktuálpolitika bírálásából, kritikájából áll. A társadalmi támogatottságukkal is baj van, de vétóhatalmát is elvesztette a baloldal. 2010 óta nem szólhatnak bele érdemben a döntésekbe, ezért keresnek olyan fórumokat, ahol esetleg előreléphetnek. Külföldről próbálják megoldani a problémát, ezért fordulnak az európai baloldalhoz” – hangsúlyozta a politológus. „Az, hogy a baloldal hazaáruló vagy nemzetietlen lenne, ezt erősnek tartom, azt viszont a részükről hibás döntésnek, hogy az unióhoz fordulnak” – tette hozzá Mráz, aki a keddi találkozón azt is kifejtette, hogy szerinte lesz-e összefogás Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila között. „Ez az összefogás a háttérben már megvan, az, amiről a vita folyik, vagyis, hogy ki legyen az arca, hogy milyen arányokban alakuljon meg, az már részletkérdés. Úgy vélem, ez egy hirtelen szövetség lesz, nem válik vezető politikai erővé” – fejtette ki a Nézőpont Intézet vezérigazgatója. Beszédét a közvélemény kutatások legújabb eredményeivel zárta, amiről röviden csak annyit mondott: „a közvélemény kutatások biztatóak, Magyarországon jelenleg nincs kormányváltó hangulat.”

A KDNP a családok pártja

Mráz Ágoston után, Harrach Péter vette át a szót a teátrumban. A frakcióvezető a szövetség erejéről beszélt, és arról, hogy a KDNP irányát nem a Fidesz határozza meg, a képviselt elvek ugyanis benne vannak az identitásukban. Ezután röviden rátért a homoszexuálisokra. „Nincs gondunk velük, de csukják be a hálószoba ajtaját, és ne beszéljenek a családalapításról” – fogalmazott.

Az ünnepi beszédek sorát egy zenés produkció törte meg, a Bánk bánból ismert „Hazám, hazám” című nóta csendült fel a színházban, ezután következhetett a miniszterelnök értékelése. 25 pontban sorolta fel a kiemelt, elért eredményeket, ezek között szerepelt a rezsicsökkentés, a három csapás törvénye, a minimálbér emelése, a munkahely védelmi akció, de többek között az adósság- és a költségvetési hiány csökkentése is. „Két lehetőségünk volt, amikor átvettük a kormányzást: vagy megtaláljuk a cselekvés helyes útját, vagy megvárunk egy európai, illetve egy IMF-es beavatkozást. Az első mellett tettük le a voksunkat. Még ebben az évben beindulhat a gazdasági növekedés. Minden embernek tudunk munkát adni, aki szeretne dolgozni. Fontos, hogy ma, 98 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltás előtt. A családok pénzügyi helyzetének javítása az elsődleges, a rezsicsökkentéssel és a devizahiteleseknek nyújtott kedvezményekkel is azt próbáltuk elérni, hogy a családoknál minél több jusson az élelemre vagy éppen ruházkodásra. A minimálbér most 98 ezer, de ez meg fogja haladni a 100 ezer forintot is” – ismertetett néhány példát a miniszterelnök, majd folytatta a gazdaság elemzését. „Jobban teljesítünk, de még nem elég jól. Ez csak akkor következhet be, ha mindenki el tudja látni a családját. A saját lábunkon állunk, az egyetlen ország vagyunk, aki kijött a segélyprogramból. Mínusz 1,9 százalék volt a költségvetéshiány és az államadósság is jelentősen csökkent. A magyar gazdaság, növekedési pályára állt. 4 év alatt rendbe tettük a gazdaságot” – mondta tapsvihar kíséretében Orbán Viktor. Majd reagált arra is, hogy mi lehet az oka annak, hogy mindezek ellenére folyamatos bírálatot kap a kormány az unió irányából. „Nem kér a válságtól meggyötört unió a magyar sikertörténetből, egyfajta fekete bárány szerepet próbálnak ránk erőltetni. Európa fúj ránk és arra kell számítani, hogy az európai elit ezután is rossz szemmel fog Magyarországra tekinteni. Ennek oka a család kérdése. A mi álláspontunk sziklaszilárd, mi egy 4000 éves hagyományt ápolunk. Egy házasságban férfi és nő létezik. Nem nekünk kell magyarázkodnunk az alkotmányunkban foglaltak miatt. A válság után a mi Európánk nem lesz olyan, mint korábban. A kérdés csak az, hogy milyen lesz. Egy dolgot mondhatok: akármilyen is lesz, az csak a családra épülhet” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor egyúttal kiemelte, hogy jelentősen nőtt a gyermekszületések száma az elmúlt évben, és ezt egyfajta jelként tartja számon. Erre az adatra építve pedig egy demográfiai programot is indít majd a kormány, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni és ne csak egyet, hanem akár hármat.

A több mint két órás KÉSZ-rendezvény a Szózattal és a székely himnusszal zárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik