Belföld

Kellemetlen meglepetés a matekérettségin

matek (matek)
matek (matek)

A maturálókat hidegzuhanyként érhette a feladatlap. Sokan ráadásul lekésték a kezdést az Árpád hídon történt baleset miatt.

Halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás – ezek a témakörök is szerepelnek a középszintű matekérettségi első feladatosorában, írja az eduline.hu.

A portál által megkérdezett szaktanár szerint a teszt nem nehéz, de vannak meglepő feladatok. Négy feladat kapcsolódik a statisztikához, ami meglepően sok a korábbi évekhez képest, emellett a rövid feladatok közül kettő a függvényekhez kapcsolódik. Ilyenek pedig általában a középszintű írásbeli érettségi második részében szoktak lenni – mondta el a szaktanár.

Gigadugó miatt késtek

Az eduline.hu arról is beszámol, hogy több érettségiző az utolsó percben érkezett megaz írásbeli vizsgára az Árpád hídon történt baleset miatt. Egy diákot például már nem engedtek be az írásbelire, így az ő esetében csak a szóbelin elért eredményét fogják beszámítani.

Függvénytábla, körző, vonalzó

Matematikából középszinten 1288 helyszínen 80 997-en, emelt szinten 85 helyszínen 4167-en tesznek érettségi vizsgát.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázók először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg. A diákok a feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszésük szerint oszthatják meg a feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, és a diákok a rendelkezésére álló időt szintén tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A vizsgázónként megengedett segédeszközök (közép- és emelt szinten is): függvénytáblázat (egyidejűleg többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a vizsgázók egymás között nem cserélhetik.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is van vizsgázó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik