Belföld

Emberre is terjedhet a Szegeden megjelent szívféreg

szunyog(1)(1)(960x640).jpg (szúnyog, szúnyogirtás, )
szunyog(1)(1)(960x640).jpg (szúnyog, szúnyogirtás, )

Szívféreg miatt pusztult el egy kutya Szegeden. A parazitát szúnyog terjeszti, eddig csak nagyon ritkán jelent meg Magyarországon.

Egy szegedi német juhászkutyában találták a 30 centiméteres szívférgeket, az állatot már nem lehetett megmenteni – írja a Híradó.hu. A Holt-Maros partján csíphette meg a fertőzött szúnyog, majd a féreg 7-8 hónap alatt elszaporodott a kutya szervezetében.

Rengei Antal állatorvos elmondta: a féreg eljut a szívbe, és a jobb szívfélben telepszik meg, ott aztán egy bizonyos idő után alkalmanként ürítia kis szaporodó alakokat, az úgynevezett mikrofiliákat, és tovább fertőzheti a következő szúnyogot, azáltal pedig a következő áldozatot.

Az állatorvos felvételein is látszik, hogybehálózták az állat szívét a férgek. A kutya gazdája azt mondta, szinte semmilyen tünete nem volt a betegségnek, akkor vitték orvoshoz az állatot, amikor hirtelen lesoványodott és felpuffadt a hasa. Van másik kutyájuk, ő is beteg lett, az eset óta gyógyszeres kezelést kap, még évekig élhet, azonban meggyógyulni nem fog.

A szívféreg fertőzött szúnyog csípésével az emberi szervezetbe is bekerülhet, de nem okoz komolyabb betegséget.

Szlávik János, a Szent László Kórház Hepatológiai és Nephrológiai Ambulancia vezető főorvosa azt mondta: a legnagyobb baj az lehet, hogy a szívféreg eljut az emberi szervezetben a tüdőbe és ott egy apró kis göböt okoz, de a féreg az emberben elpusztul.

A kutyákra és macskákra veszélyes betegség gyógyszeres kezeléssel csak a kezdeti stádiumban gyógyítható. Mivel a tünetek csak későn jelentkeznek, ezért az állatorvos szerint érdemes a házi kedvenceket is szúnyogriasztó cseppekkel védeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik