Belföld

A panellakások adhatók el a leggyorsabban

panelház (panelház, ablakok)
panelház (panelház, ablakok)

A használt lakások piacán az első negyedévben a téglalakások átlagosan 5 hónap, a panelek 3,5 hónap, míg a családi házak 7 hónap alatt keltek el, az eladási idők kis mértékben hosszabbodtak az előző év hasonló időszakához képest.

Az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat tanulmánya szerint az átlagos árengedmény a tégla- és a panellakásoknál 1 százalékponttal nőtt 2012 első negyedévéhez képest, míg a családi házaknál kissé csökkent.
Az OC két részre bontja az árengedményt. Az egyikre még a hirdetési időszakban kerül sor, míg a második a szerződéskötést megelőző alku eredménye. A kettő együtt a családi házaknál 18 százalék, a téglalakásoknál 13,5, a paneleknél 10,3 százalék volt az első negyedévben.

A használt lakások piacán tavaly 71 239 tranzakció volt, 2011-ben 83 900 adásvételt mért az OC. Az idei forgalmat 90 ezerre becsüli a cég.

Az első negyedévében a tégla- és a panellakások bérleti díja minimálisan – 3-5 százalék között – nőtt az előző év azonos időszakához képest. Jelentősebb, mintegy 8 százalékos növekedést csak a családi házak átlagos bérleti díjainál tapasztalt az OC. A jelenleg bérbeadási céllal vásárolt ingatlanok esetében egy 10 éves befektetési időszakon 8 és 9 százalék közötti hozamot lehet elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik