Belföld

Vigyázat! Átverhetik az internetes vásárlásnál!

Győrben BMW-t, Audit, Mercedest fizettek ki a vevők, de az autót sosem kapták meg.

Az utóbbi időben megnövekedett az interneten történő gépjárművásárlásokkal kapcsolatos csalások száma. A rendőrség felhívja a járművet vásárolni szándékozók figyelmét arra, ne küldjenek pénzt általuk ismeretlen személyeknek. A vételár kifizetése adásvétel esetén csak akkor történjen meg, ha a megtekintett árut az eladótól átvették.

Az elmúlt év októberétől ez év áprilisáig több olyan bűncselekményről érkezett bejelentés a Győri Rendőrkapitányságra, ahol az interneten történő gépkocsi vásárlások alkalmával az átutalt vételárat követően a sértett a járművet soha nem kapta meg. A kialkudott összeg félmillió forinttól 2,5 millió forintig terjedt. A gépkocsik típusát tekintve, főként a magasabb minőségű és árkategóriájú használtautók – BMW, Audi, Mercedes, VW – értékesítése volt jellemző.

Az esetek fő jellemvonása volt, hogy a sértettek minden esetben az internet különböző oldalain kerestek használtautót megvételre. Az elkövető által feltett hirdetés azzal keltette fel a vásárló érdeklődését, hogy a piaci árhoz képest jóval alacsonyabb áron – gyakorta fél áron – kínálta megvételre a járművet. Az elkövető, akivel a sértett e-mailben vette fel a kapcsolatot, külföldinek mondta magát és a gépjármű alacsony árát, egy hihető történettel indokolta. Legtöbbször azzal, hogy korábban Magyarországon dolgozott és ott vásárolta meg a magyar felségjelzésű gépkocsit. Miután visszatért hazájába, már nem érte meg neki forgalomba állítani az autót, ezért inkább értékesítette. Ha kell, piaci áron alul.

A csaló még a szállítással foglalkozó cégnek a nevét, székhelyét is megadta, aki a megvásárolt autót a sértettnek leszállítja. Ezek a cégek valósnak tűntek, honlappal is rendelkeztek. Amikor a sértett az interneten utána keresett, nyugtázta, hogy a szolgáltatóval minden rendben van. Általában a honlapon feltüntetett telefonszámról kapott  hívást  vagy üzenetet, hogy a megvásárolt gépjármű szállítását visszaigazolják.

A nyomozás során a legtöbb esetben kiderült, hogy az adott szállítási cég nem létezik, a létrehozott honlap fiktív.

A sértett az elkövető által megadott külföldi bankszámlára ugyan átutalta a  teljes vételárat, de a járművet soha nem kapta meg.

A rendőrség felhívja a járművet vásárolni szándékozók figyelmét arra, ne küldjenek pénzt általuk ismeretlen személyeknek. A vételár kifizetése adásvétel esetén csak akkor történjen meg, ha a megtekintett árut az eladótól átvették.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.