Belföld

Vigyázat! Átverhetik az internetes vásárlásnál!

Győrben BMW-t, Audit, Mercedest fizettek ki a vevők, de az autót sosem kapták meg.

Az utóbbi időben megnövekedett az interneten történő gépjárművásárlásokkal kapcsolatos csalások száma. A rendőrség felhívja a járművet vásárolni szándékozók figyelmét arra, ne küldjenek pénzt általuk ismeretlen személyeknek. A vételár kifizetése adásvétel esetén csak akkor történjen meg, ha a megtekintett árut az eladótól átvették.

Az elmúlt év októberétől ez év áprilisáig több olyan bűncselekményről érkezett bejelentés a Győri Rendőrkapitányságra, ahol az interneten történő gépkocsi vásárlások alkalmával az átutalt vételárat követően a sértett a járművet soha nem kapta meg. A kialkudott összeg félmillió forinttól 2,5 millió forintig terjedt. A gépkocsik típusát tekintve, főként a magasabb minőségű és árkategóriájú használtautók – BMW, Audi, Mercedes, VW – értékesítése volt jellemző.

Az esetek fő jellemvonása volt, hogy a sértettek minden esetben az internet különböző oldalain kerestek használtautót megvételre. Az elkövető által feltett hirdetés azzal keltette fel a vásárló érdeklődését, hogy a piaci árhoz képest jóval alacsonyabb áron – gyakorta fél áron – kínálta megvételre a járművet. Az elkövető, akivel a sértett e-mailben vette fel a kapcsolatot, külföldinek mondta magát és a gépjármű alacsony árát, egy hihető történettel indokolta. Legtöbbször azzal, hogy korábban Magyarországon dolgozott és ott vásárolta meg a magyar felségjelzésű gépkocsit. Miután visszatért hazájába, már nem érte meg neki forgalomba állítani az autót, ezért inkább értékesítette. Ha kell, piaci áron alul.

A csaló még a szállítással foglalkozó cégnek a nevét, székhelyét is megadta, aki a megvásárolt autót a sértettnek leszállítja. Ezek a cégek valósnak tűntek, honlappal is rendelkeztek. Amikor a sértett az interneten utána keresett, nyugtázta, hogy a szolgáltatóval minden rendben van. Általában a honlapon feltüntetett telefonszámról kapott  hívást  vagy üzenetet, hogy a megvásárolt gépjármű szállítását visszaigazolják.

A nyomozás során a legtöbb esetben kiderült, hogy az adott szállítási cég nem létezik, a létrehozott honlap fiktív.

A sértett az elkövető által megadott külföldi bankszámlára ugyan átutalta a  teljes vételárat, de a járművet soha nem kapta meg.

A rendőrség felhívja a járművet vásárolni szándékozók figyelmét arra, ne küldjenek pénzt általuk ismeretlen személyeknek. A vételár kifizetése adásvétel esetén csak akkor történjen meg, ha a megtekintett árut az eladótól átvették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik