Belföld

Tanácskozás a Szegedi Ítélőtáblán

Tanácskozás a Szegedi Ítélőtáblán (Tanácskozás a Szegedi Ítélőtáblán)
Tanácskozás a Szegedi Ítélőtáblán (Tanácskozás a Szegedi Ítélőtáblán)

„A szakértői bizonyítás problémái a büntetőeljárásban" címmel rendezett tanácskozást a Szegedi Ítélőtábla Büntető Kollégiuma és a Szegedi Igazságügyi Orvostani Intézet az elmúlt hétvégén.

A táblabíróság dísztermében megtartott rendezvényen több mint ötvenen gyűltek össze három megyéből, Bács-Kiskunból, Békésből és Csongrádból. Bírók, ügyészek, a védői és a szakértői kar képviselői vitatták meg azt a közel húsz kérdést, amit előzetesen a szakértők tettek fel. Ezek döntő többsége a büntető eljáráshoz kapcsolódott, amelyekkel kapcsolatban dr. Hegedűs István, a Szegedi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője és dr. Mezőlaki Erik tanácselnök bíró fejtette ki álláspontját, míg a polgári ügyekkel összefüggő két kérdéssel dr. Szeghő Katalin tanácselnök bíró foglalkozott.

A felvetett problémák széles kört ölelték fel. Így például nagy vita volt az egészségügyi adatok zárt kezeléséről, szó esett a szakértői díjjegyzékről. Emellett vita alakult ki arról a napjainkban gyakran eldöntendő problémáról, hogy a lerakott hulladék mennyiség mikor minősül jelentősnek. Ez utóbbiban végül olyan álláspont született, hogy minden esetben egyedileg kell megvizsgálni az ügyet, és végül a bíróság dönt abban, hogy a mennyiség jelentős, avagy sem.

Voltak olyan kérdések is, amelyben a résztvevők nem tudtak megállapodni, mert úgy látták, nem egyértelmű vagy hiányos a törvényi szabályozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik