Belföld

Orbán bepöccent: a képviselők is fizessenek felárat a vonaton!

24.hu
24.hu

2013. 05. 06. 11:21

Ez gyanúsan hamar ment: a kormányfő utasítására eltörölték a kedvezményt, melynek alapján képviselőknek nem kellett volna gyorsvonati pótjegyet váltaniuk. Ugyanakkor a 65 év feletti nyugdíjasoknak is meg kell fizetni a felárat.

A miniszterelnök utasításának megfelelően nem mentesülnek a vasúti felár megfizetése alól az országgyűlési és európai parlamenti képviselők; a fejlesztési tárca a MÁV-START Zrt. kapcsolódó üzletpolitikai kedvezményének azonnali hatályú megszüntetését kezdeményezte pénteken – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A MÁV-START Zrt. saját üzletszabályzata alapján üzletpolitikai kedvezményként biztosított eddig éves bérletet az országgyűlési és európai parlamenti képviselők részére. A névre szóló, fényképes bérlet ára bruttó 190 ezer forint, azzal csak jogos tulajdonosa utazhat a képviselői igazolvány felmutatásával, kizárólag a lakhelye és Budapest között. A képviselőket ez az éves bérlet feljogosította volna a gyorsvonati pótjegy nélküli utazásra egy adott viszonylaton.

Az NFM intézkedése nyomán a MÁV-START Zrt. a továbbiakban nem ad ki kedvezményes éves bérletet az országgyűlési és európai parlamenti képviselők számára. A korábban forgalomba hozott bérletek – tavaly 6 darabot adtak el – érvényességi idejük lejártáig használhatók – írja közleményében a szaktárca.

Az NFM közleményében emlékeztet arra, hogy a közlekedők többféle módon mentesülhetnek a gyorsvonati pótjegy megváltása alól. A MÁV-START Zrt. bérletével vagy START Klub kártyával rendelkező utasoknak nem kell felárat fizetniük. A rendszeresen munkába vagy iskolába vonatozókat így a pótjegyes járatok körének kiterjesztése nem érinti.
A gyorsvonatokra a pótjegyet május 15-étől kell megfizetni.

Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, hogy helytelen és igazságtalan a döntés, miszerint a képviselőknek nem kell a MÁV egyes gyors- és sebesvonataira pótjegyet váltaniuk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.