Belföld

Nagy volumenű útfelújítások Fehérváron

cser-palkovics-andras(960x640).jpg (cser-palkovics andrás)
cser-palkovics-andras(960x640).jpg (cser-palkovics andrás)

Nagyszabású útfelújítási program indul útjára Székesfehérváron - jelentették be ma reggel sajtótájékoztatón. Mintegy 635 millió forint értékű munkát végeznek el a Saára Gyula-program keretében 2013-ban és 2014-ben, teljes egészében a város finanszírozásában.

Székesfehérvár idei költségvetése több jelentős útfelújítási munkálatot tartalmaz, ezeken felül hirdeti meg most a Saára Gyula-program folytatását a város Önkormányzata. Ennek keretében 2013-ban és 2014-ben közel százezer négyzetméternyi útfelület újul meg – teljesen önkormányzati forrásból.

„Nagyfelújítás tekintetében talán szimbolikus a Mártírok útja, de szerepel az idei tervek között a Tarnócai, a Kriványi és Késmárki utcával, a Nefelejcs utca felújításának megkezdésével, továbbá több csomópont átalakítására is sor kerülhet. Mindezeken felül sikerül most egy újabb nagyszabású, mintegy 635 millió forint értékű beruházás-sorozatot is elindítanunk, amely Székesfehérvár valamennyi városrészét érinti. Az adósságkonszolidáció, valamint a helyi takarékos gazdálkodás és a költségvetési fegyelem tette lehetővé az útfelújítási program kibővítését.

A gyors előkészítő munka pedig azért fontos, hogy már idén látható eredménye legyen közterületeinken a Saára Gyula-program folytatásának. A kivitelezési munkák egyébként idén és jövőre zajlanak majd. A most beterjesztésre kerülő program egy olyan minimális, ám a költségvetésben 2013-ban és 2014-ben biztosan rendelkezésre álló összeg. Ez esetleg a következő években még bővülhet is, hiszen júniusra derül ki, hogy mekkora nálunk maradó forrást jelent a város számára az adósságkonszolidáció. Az útfelújítások mellett a következő években reményeink szerint egy intézmény-felújítási programot is el tudunk majd indítani az adósságkonszolidáció és az önkormányzat takarékos gazdálkodásának eredményeként.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Két nagyösszegű útberuházás indul el idén, ezekről Barabás Emőke, a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési és –üzemeltetési igazgatója beszélt.

„A Mártírok útja felújítása komoly feladat, hiszen olyan gyűjtőcsatorna fut az út alatt, amelynek cseréje nélkül nincs értelme a pályatestet megújítani. Két pályázat és jelentős önkormányzati forrás révén indulhat el most a legkritikusabb 1300 méter hosszúságú szakasz felújítása. A fennmaradó 700 méteres rész jobb állapotban van, hiszen a szennyvízcsatorna beruházást követően erre új kopóréteg került. Jelenleg a közbeszerzés hosszadalmas folyamata zajlik, remélhetőleg nyáron már át tudjuk adni a területet a kivitelezőnek és a csapadék csatorna építésével elkezdődhet a munka. A másik nagyberuházás a szociális város-rehabilitáció keretében Szárazréten indul. Itt a városrész szinte valamennyi utcája új burkolatot kap; a Bodrogi, a Dráva és a Száva utcákban pedig teljekörű pályafelújításra kerül sor járdaépítéssel. Mindezt teljesen a pályázati támogatásból valósítjuk majd meg.” – ismertette Barabás Emőke.

Az útfelújításokkal kapcsolatos feladatokat Székesfehérvár Önkormányzata pályázatja, a műszaki ellenőrzést pedig a Városgondnokság látja majd el. A Saára Gyula-program folytatásában szereplő útfelújítások egy része kopóréteg-cserét, burkolat-megerősítést, más része pedig konkrét út- és parkoló-építési feladatokat jelent, melyekről Bozai István városgondnok beszélt a sajtótájékoztatón.

„A kopóréteg-csere egy olyan technológia, amelyet elsőként a Mészöly Géza utcában próbáltunk ki, és túl a téli időszakon, úgy tűnik, hogy bevált. Ezt azokban az esetében lehet alkalmazni, ahol az utak alsóbb rétegei jól terhelhetőek, azokat nem kell megújítani. A most kialakított program keretében több mint százezer négyzetméteren válik lehetségessé kopóréteg-cserével a felújítás, és ezeknél még építési engedélyre sincs szükség, így ezekre sem kell várni. Közel százezer négyzetméternyi útfelület újul meg, mindennek a megvalósítását a város teljes egészében saját forrásból biztosítja. A kopóréteg-cserék és burkolat-megerősítések mellett parkoló- és útépítéseket is jelent majd idén és jövőre.” – fogalmazott Bozai István városgondnok.

A Saára Gyula-program folytatásáról pénteken tárgyal a közgyűlés, ezt követően azonnal indítják az előkészítő munkákat, hogy minden tervezett útfelújítás és egyéb kivitelezési munka megvalósuljon 2013-ban és 2014-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik