cser-palkovics-andras(960x640).jpg (cser-palkovics andrás)
Belföld

Nagy volumenű útfelújítások Fehérváron

Nagyszabású útfelújítási program indul útjára Székesfehérváron - jelentették be ma reggel sajtótájékoztatón. Mintegy 635 millió forint értékű munkát végeznek el a Saára Gyula-program keretében 2013-ban és 2014-ben, teljes egészében a város finanszírozásában.

Székesfehérvár idei költségvetése több jelentős útfelújítási munkálatot tartalmaz, ezeken felül hirdeti meg most a Saára Gyula-program folytatását a város Önkormányzata. Ennek keretében 2013-ban és 2014-ben közel százezer négyzetméternyi útfelület újul meg – teljesen önkormányzati forrásból.

„Nagyfelújítás tekintetében talán szimbolikus a Mártírok útja, de szerepel az idei tervek között a Tarnócai, a Kriványi és Késmárki utcával, a Nefelejcs utca felújításának megkezdésével, továbbá több csomópont átalakítására is sor kerülhet. Mindezeken felül sikerül most egy újabb nagyszabású, mintegy 635 millió forint értékű beruházás-sorozatot is elindítanunk, amely Székesfehérvár valamennyi városrészét érinti. Az adósságkonszolidáció, valamint a helyi takarékos gazdálkodás és a költségvetési fegyelem tette lehetővé az útfelújítási program kibővítését.

A gyors előkészítő munka pedig azért fontos, hogy már idén látható eredménye legyen közterületeinken a Saára Gyula-program folytatásának. A kivitelezési munkák egyébként idén és jövőre zajlanak majd. A most beterjesztésre kerülő program egy olyan minimális, ám a költségvetésben 2013-ban és 2014-ben biztosan rendelkezésre álló összeg. Ez esetleg a következő években még bővülhet is, hiszen júniusra derül ki, hogy mekkora nálunk maradó forrást jelent a város számára az adósságkonszolidáció. Az útfelújítások mellett a következő években reményeink szerint egy intézmény-felújítási programot is el tudunk majd indítani az adósságkonszolidáció és az önkormányzat takarékos gazdálkodásának eredményeként.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Két nagyösszegű útberuházás indul el idén, ezekről Barabás Emőke, a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési és –üzemeltetési igazgatója beszélt.

„A Mártírok útja felújítása komoly feladat, hiszen olyan gyűjtőcsatorna fut az út alatt, amelynek cseréje nélkül nincs értelme a pályatestet megújítani. Két pályázat és jelentős önkormányzati forrás révén indulhat el most a legkritikusabb 1300 méter hosszúságú szakasz felújítása. A fennmaradó 700 méteres rész jobb állapotban van, hiszen a szennyvízcsatorna beruházást követően erre új kopóréteg került. Jelenleg a közbeszerzés hosszadalmas folyamata zajlik, remélhetőleg nyáron már át tudjuk adni a területet a kivitelezőnek és a csapadék csatorna építésével elkezdődhet a munka. A másik nagyberuházás a szociális város-rehabilitáció keretében Szárazréten indul. Itt a városrész szinte valamennyi utcája új burkolatot kap; a Bodrogi, a Dráva és a Száva utcákban pedig teljekörű pályafelújításra kerül sor járdaépítéssel. Mindezt teljesen a pályázati támogatásból valósítjuk majd meg.” – ismertette Barabás Emőke.

Az útfelújításokkal kapcsolatos feladatokat Székesfehérvár Önkormányzata pályázatja, a műszaki ellenőrzést pedig a Városgondnokság látja majd el. A Saára Gyula-program folytatásában szereplő útfelújítások egy része kopóréteg-cserét, burkolat-megerősítést, más része pedig konkrét út- és parkoló-építési feladatokat jelent, melyekről Bozai István városgondnok beszélt a sajtótájékoztatón.

„A kopóréteg-csere egy olyan technológia, amelyet elsőként a Mészöly Géza utcában próbáltunk ki, és túl a téli időszakon, úgy tűnik, hogy bevált. Ezt azokban az esetében lehet alkalmazni, ahol az utak alsóbb rétegei jól terhelhetőek, azokat nem kell megújítani. A most kialakított program keretében több mint százezer négyzetméteren válik lehetségessé kopóréteg-cserével a felújítás, és ezeknél még építési engedélyre sincs szükség, így ezekre sem kell várni. Közel százezer négyzetméternyi útfelület újul meg, mindennek a megvalósítását a város teljes egészében saját forrásból biztosítja. A kopóréteg-cserék és burkolat-megerősítések mellett parkoló- és útépítéseket is jelent majd idén és jövőre.” – fogalmazott Bozai István városgondnok.

A Saára Gyula-program folytatásáról pénteken tárgyal a közgyűlés, ezt követően azonnal indítják az előkészítő munkákat, hogy minden tervezett útfelújítás és egyéb kivitelezési munka megvalósuljon 2013-ban és 2014-ben.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.