Belföld

Itt a magyarérettségi – jön a szigor

érettségi (érettségi)
érettségi (érettségi)

Hétfőn reggel nyolckor az írásbelikkel folytatódtak a vizsgák. keményebb lesz az értékelés.

Nyelvészeti szöveget kaptak

Gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányt kaptak az érettségizők a középszintű magyarvizsgán: a diákoknak Gósy Mária nyelvészmunkáját kell értelmezniük, ésa szöveg alapján kell megoldaniuk kilenc feladatot – írja az eduline.hu.

Középszinten 1214 helyszínen 83255, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit. Az írásbeli 240 percig tart. Középszinten két feladatlapot kell megoldani: a szövegértési kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásira 180 perc van. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másik

A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlapnál a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.
Az emelt szintű írásbeli nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék.
Az írásbeliken helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. Magyarból, mint idegen nyelvből középszinten 57 helyszínen 104 vizsgázó érettségizik.
Tavaly Csokonai és Petőfi álomról szóló versének összehasonlítása, egy Móricz-novella elemzése és a szophoklészi embereszményről szóló értekezés közül kellett választania tavaly a diákoknak a középszintű magyarérettségin. Az azt megelőző években többek között Umberto Eco, Kaffka Margit, Ancsel Éva, Nádasdy Ádám, Spiró György és a klasszikusok Máraitól, Móriczig, Adyig szerepeltek a tételek között.
Többen bukhatnak meg?
Hoffmann Rózsa már beiktatása óta hangoztatja, hogy megszigorítják az érettségi követelményeket. 2010 augusztusában lapunkban tarthatatlannak nevezte, hogy “míg Európában mindenütt 50 százalék körül van az elégséges szint, nálunk ez 20 százalék. Ez egy képmutató, a társadalmat, a diákokat becsapó rendszer, amelyben csak azért húzták meg ilyen alacsonyan a határokat, hogy biztosítsák a szakmai tiltakozás ellenében bevezetett kétszintű érettségi sikerességét. Igen, keményebb munka vár a diákokra és a tanárokra. De így volt ez egy jó évtizeddel és évszázadokkal ezelőtt is. Ezért tudott emelkedni az ország, és ez így lesz most is”.
Korábban egy adott teszten elért 20 százalék már elégségest ért, de idén már 25 százalék kell ahhoz, hogy „görbüljön a jegy”. A többi érdemjegy megszerzésének követelménye viszont nem változik. Hármast, négyest és ötöst a diák ugyanúgy 40, 60, 80 százaléktól kaphat a középszinten, és 33, 47, 60 százaléktól emelt szinten. Mint korábban.
Rendben megkezdődtek a magyar írásbeli érettségi vizsgák országszerte a középiskolákban hétfő reggel. A kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt – közölte a köznevelési államtitkárság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik