Belföld

Győrben csak a mese számít?

Május 4-én új mesedarabot mutatott be a győri színház. Kszel Attila, rendező a Győr24-nek elmondta, hogy nem szereti a „gügyizős” történeteket.

Összesen hét különálló, 14-16 perces meséből áll össze a Hetedhét, Mesék a Kék Bolygóról című darab, azaz a Győri Nemzeti Színház legújabb előadása, melyet ismét Kszel Attila neve fémjelez. A humoros szösszenetek középpontjában minden esetben az ember áll. „Az a szándék, hogy minden korosztálynál célba találjon a mű. Nem szeretem a „gügyizős” sztorikat, a gyerekeket komolyan kell venni, ők sem ostobák. Olyan mesék kellenek, amelyek emberekkel történtek meg” – hangsúlyozta a rendező, aki azt is elárulta portálunknak, hogy a hosszú hetek munkája beérett, és bizony sokkal jobb lett a darab, mint ahogy azt valaha is gondolta. „Ez a kollégáimnak köszönhető, hiszen a tehetségük nagy részben hozzájárult a produkció sikeréhez. Nem vagyok egy vaskalapos alkat, ez alatt azt értem, hogy ha van egy ötletem, de a munkatársaimnak akad egy jobb, akkor azt teszem bele, és nem gondolom, hogy ezáltal csorbulna a szakmaiságom. A rendezést, a színház egészét egy közösségi munkának tekintem!” – nyilatkozott elismerősen a társulatról Kszel Attila.

A Hetedhét egy mozaik, melyet végül egy összegző mese zár le. Mint kiderült, a műben szereplő mendemondák mindegyikének van valóságalapja. „Ha százalékosan kellene kifejeznem, akkor gyakorlatilag 30 százaléka valóság, 30 százaléka népmese a történeteknek, a maradék 30 százalékot én, 10 százalékot pedig a kollégák tettek hozzá” – magyarázta a darab születésének alapjait a rendező.

Meggyőződésünk, hogy mesét rendezni csak úgy lehet, ha maga az alkotó is rajong az effajta történetekért. Szerencsére ebben Kszel Attila sem cáfolta meg a Győr24 elméletét. „Imádom a meséket, egyszerűen rajongok értük. A színház mesékről szól, minden más másodlagos…” Nos, ehhez már csak annyit tennénk hozzá, hogy aki nem hiszi, az járjon utána. A győri teátrumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik