Belföld

Orbán bajszát húzogatja a Jobbik

hegedus-lorantne(960x640)(1).jpg (hegedűs lórántné)
hegedus-lorantne(960x640)(1).jpg (hegedűs lórántné)

Tüntetnének a zsidók ellen, a rendőrség betiltotta, a bíróság megengedte, Orbán kiakadt, a Jobbik a törvények tiszteletéről beszél.

A Belügyminisztérium tudomásul veszi és betartja a bíróság döntését, amellyel felülbírálta a budapesti Vértanúk terére hirdetett anticionista rendezvényt betiltó rendőrségi határozatot, de minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza majd az esemény megtartását.

A BM álláspontja szerint a budapesti rendőrfőkapitány tiltó határozata jogszerű volt. A rendezvény ellentétes az alaptörvénnyel, így nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá – hangsúlyozzák a közleményben.

Arra kérnek mindenkit, aki tiszteletben tartja az emberi méltóságot, hogy szombaton tartsa magát távol a Vértanúk terére meghirdetett rendezvénytől.

A Belügyminisztérium leszögezi: határozottan és következetesen elítéli az antiszemitizmus és a rasszizmus valamennyi megnyilvánulását, és védi valamennyi elszenvedőjének emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogát. Minden olyan megnyilvánulást, amely az alaptörvényben foglaltak sérelmével, csorbításával jár, a tárca – ahogy minden jóérzésű ember – megengedhetetlennek, a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásának tekint.

Egy református szervezi

Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész május 4-ére, a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére időzítve “antibolsevista és anticionista népgyűlést” szervez. A budapesti rendőrfőkapitány április 29-én megtiltotta a rendezvény megtartását, ezt a döntést Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő támadta meg a bíróságon.

Orbán szerint elfogadhatatlan

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközt használjon fel a szombatra, Budapestre tervezett alkotmányellenes anticionista rendezvény megakadályozására. A kormányfő közleményében hozzátette: arra kéri “a Legfelsőbb Bíróság elnökét, vizsgálja meg, Magyarországnak milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére, hogy érvényt szerezzen az alkotmánynak”.

Orbán Viktor elfogadhatatlannak tartja a bíróság pénteki döntését, álláspontja egyértelmű: “bármely köntösbe is bújtatott, nyilvánvalóan antiszemita szándékú rendezvénynek, a jogállam kijátszásának Magyarországon nincs helye” – áll a közleményben.

Tetszik vagy nem tetszik

A kormányfő közleménye előtt nem sokkal Fővárosi Törvényszék a honlapján azt írta, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteki végzésével hatályon kívül helyezte a budapesti rendőrfőkapitány azon döntését, amellyel megtiltotta a szombati budapesti rendezvényt.

A Jobbik a történtekre úgy reagált, hogy a független magyar bíróság döntései mindenkire kötelezőek, “függetlenül attól, tetszik vagy nem tetszik”, azokat Orbán Viktor kormányfőnek is tiszteletben kell tartania.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik